Weekboek College: Afval leeft!

Donderdag 2 juni 2011

Door olafprinsen

Afval is tegenwoordig geen afval meer, maar reststof die kan worden hergebruikt. Door afval zo goed mogelijk te scheiden kunnen we op schaars wordende grondstoffen besparen en de uitstoot van CO2 verminderen. Hoe minder restafval, hoe goedkoper de afvalinzameling wordt. De kosten van afvalinzameling worden één op één doorberekend aan burgers. Afval scheiden is dus ook goed voor uw portemonnee.

Ons afvalbeleid is gestoeld op twee gedachten: je moet het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken om afval te scheiden én je moet ze belonen voor goed gedrag. Daarom kunt u de gft-bak gratis aan de weg zetten en is de blauwe container voor papier geïntroduceerd. Plastic, glas en drankenkartons neemt u mee als u boodschappen gaat doen. Als het goed is, vult de grijze container waar u voor moet betalen, zich daardoor langzaam. Hoe beter u uw afval scheidt, des te minder hoeft u de grijze container aan de weg te zetten. Ergo: hoe minder het u kost.

Het huidige afvalsysteem in Apeldoorn werkt. Was er in 2008 nog 206 kilo restafval per inwoner per jaar, in 2010 was dat nog maar 166 kilo. We willen naar 150 kilo. En dat kan, want in het restafval zit nog veel recyclebaar afval. Uit onderzoek blijkt dat er nog heel wat gft en kunststoffen in de grijze container belanden. We zoeken dan ook naar mogelijkheden om dat te verminderen. We doen dat niet alleen uit ideële overwegingen, maar vooral om de kosten voor onze burgers laag te houden. Gelukkig hoeven we het wiel niet alleen uit te vinden, ook andere gemeenten zijn er druk mee bezig.

In Zwolle doet men succesvol een test met gespiegeld inzamelen. Daarbij worden de waardevolle afvalstromen thuis opgehaald; het restafval brengen burgers naar een inzamelpunt in de straat. Ook in Apeldoorn overwegen we een dergelijke test. We hopen dat zo mensen zich meer bewust worden dat zij waardevolle zaken met het restafval weggooien.

Over gespiegeld inzamelen was eerder al in de Stentor en op Apeldoorn Direct te lezen, en er werd druk gereageerd. Afval leeft dus onder de Apeldoorners! Nu is gespiegeld inzamelen maar één idee. Ik ben eigenlijk benieuwd naar úw ideeën: hoe kunnen wij de hoeveelheid restafval verminderen en uiteindelijk voor alle burgers kosten besparen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!