Weer spelbreker bij Honing- en Hobbymarkt Ugchelen

Zondag 17 september 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Op de 51e Honing-, Natuur-, en Hobbymarkt voor het Dorpshuis in Ugchelen, lopen de bezoekers met de paraplu in de aanslag. Voor hetzelfde geld, is de septembermaand zonovergoten, zaterdag 16 september niet. Toch zijn er mensen die kijken wat er te beleven valt, of ze komen heel doelgericht. Voor hen is de regen geen belemmering. Op deze markt brengen diverse natuurgerichte verenigingen hun activiteiten onder de aandacht van het publiek.

De Imkersvereniging Apeldoorn-Ugchelen organiseert de markt: ,,Van oorsprong was dit een honing en bijenmarkt”, zegt voorzitter Nolly Spijkerman-Verbeek. ,,Imkers kwamen hier om hun bijenvolken te kopen en verkopen. Daarnaast uiteraard alle honing- en imkerproducten. Onze vereniging heeft 71 leden en het zijn bijna allemaal hobbyimkers. Het wordt wel steeds populairder, ook bij de jeugd. We geven regelmatig, samen met het IVN, presentaties op basisscholen. Vandaag worden hier 2260 potten pure en zuivere honing aangeboden, zonder toevoeging van suikers. Deze honing wordt door keurmeesters gekeurd.”

Buiten voor het dorpshuis tonen diverse natuurgerichte verenigingen hun activiteiten aan het publiek. De Midwinterhoornblazers uit Ugchelen laten zien hoe je van een mooi gevormde tak, of boomstam van ongeveer 1.80 meter een midwinterhoorn kunt maken. In de adventsperiode zullen de klanken overal weer te horen zijn. Er zijn kramen met natuur- en nijverheidsproducten. Aletta Wilsink is samen met haar zonen Matthijs en Bas aanwezig om hun gehaakte spullen te verkopen. Er is net weer een Inkyknuffel verkocht. Aletta geeft aan dat het best goed gaat: ,,Het is koud, maar ik hoop dat de zon vanmiddag nog tevoorschijn komt. Over de verkoop zijn we best tevreden.”

Tjeerd van der Meulen van de marktcommissie geeft aan dat hij het dorpsgevoel hier ervaart: ,,We vragen de Muziekvereniging Ugchelen of ze komen spelen en dat doen ze gewoon. Er wordt vooraf niet gepraat over geld. Dat is geweldig.” Het aantal bezoekers valt wat tegen en daarin speelt het weer een rol. Voor een 98-jarige man uit Velp, die anoniem wil blijven, is regen geen belemmering. Tjeerd: ,,Ik zag de man vanmorgen aankomen en knoopte een praatje aan. Hij vertelde dat hij al jaren met zijn auto naar onze markt komt. Hij eet iedere dag één beschuitje met honing en doet één maand met een pot honing. Zijn aankoop: twaalf potten honing waarmee hij het komende jaar vooruit kan.” Regen of geen regen, Tjeerd hoopt de man volgend jaar weer te treffen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!