Werkzaamheden spoortunnel Laan van Osseveld volgend jaar van start

Donderdag 23 december 2021

Door Tim Uilen

Archief | Jos Jansen of Lorkeers

De ring van Apeldoorn heeft elke dag duizenden en duizenden gebruikers, daardoor kunnen een aantal plekken op dit traject behoorlijk druk worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kruispunt bij winkelcentrum Anklaar, de rotonde van de Jachtlaan en Laan van Spitsbergen en ook nog een aantal kruispunten aan de Marchantstraat. Toch is er een stukje van de ring dat altijd iets drukker is, namelijk de Laan van Erica en de Laan van Osseveld. De Laan van Erica heeft al veel aanpassingen en werkzaamheden gehad om het verkeer beter te laten bewegen. Dat geldt niet voor de Laan van Osseveld, maar dat gaat wel veranderen. De geplande tunnel onder het spoor door staat al een lange tijd op de planning en voorbereidingen zijn al getroffen, zo kunnen de werkzaamheden officieel op 3 januari 2022 beginnen.

Veiligheid en verkeersdoorstroming

Het idee voor een tunnel onder het spoor door bij Station Osseveld ligt er al een tijdje, de 1e stappen voor het plan zijn namelijk in 2015 gemaakt. Nu wordt het ook echt gerealiseerd, maar waarom? De gemeente benoemt zelf 2 redenen: veiligheid en verkeersdoorstroming. Beide hebben ook een logische uitleg. De veiligheid zal zich verbeteren doordat het verkeer niet meer in contact kan komen met de treinen, er ging namelijk bij deze spoorwegovergang wel eens iets mis. Door de treinen die dit spoor gebruiken stond het verkeer elk uur gemiddeld 20 minuten stil, daar heeft een tunnel natuurlijk niet last van. Om de verkeersdoorstroming nog verder te verbeteren wordt de weg verbreed naar 4 rijstroken. Als laatste benoemt de gemeente ook het feit dat auto’s niet meer hoeven te stoppen en optrekken, iets wat ervoor zal zorgen dat de lucht schoner wordt en het geluid voor omwonenden zal verminderen.

Omleidingsroutes

De werkzaamheden zullen wel betekenen dat het verkeer om moet rijden, iets wat voornamelijk automobilisten zal treffen. Dat zal wel zorgen voor extra verkeer op een aantal punten, denk bijvoorbeeld aan de Zutphensestraat. Verkeer vanuit het noordoosten van Apeldoorn moet een andere route kiezen om hun bestemming in het zuiden te bereiken en vice versa geldt hetzelfde. Het meest voor de hand liggende alternatief is de Zutphensestraat en een deel van de Deventerstraat, alleen zijn beide wegen al behoorlijk druk. Ook de connectie maken via de Matenpoort of de A50 is mogelijk, alleen zal dat voor sommige mensen net iets te veel omrijden zijn. Voor fietsers en voetgangers is er gelukkig een beter alternatief, namelijk de tunnel bij de Fortlaan.

De werkzaamheden beginnen op 3 januari 2022 en zullen naar verwachting 15 maanden duren. De gemeente hoopt dus in 2023 het project afgerond te hebben, zodat de Laan van Osseveld weer open kan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!