Wethouder Sunita Biharie: ‘Anton de Kom is een held voor Suriname én Nederland’
Door Redactie

De herdenking van Anton de Kom op 24 april in Loenen is niet alleen een eerbetoon aan een verzetsheld, maar ook een moment van reflectie over mensenrechten, gelijke kansen en hoe we als samenleving omgaan met onze geschiedenis. Sunita Biharie, wethouder in Apeldoorn, vertelt over haar persoonlijke band met dit thema en de betekenis van Anton de Kom in haar werk en leven.
“Nog steeds zijn er groepen in onze samenleving die minder kansen krijgen op basis van hun afkomst of achtergrond.”
Gelijke kansen zijn nog geen vanzelfsprekendheid
Sunita Biharie heeft een brede portefeuille, waaronder inclusie, werk en inkomen, armoedebestrijding en asiel. “Nog steeds zijn er groepen in onze samenleving die minder kansen krijgen op basis van hun afkomst of achtergrond,” zegt ze. “Dat zie je in stages, op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Het heeft effect op álle elementen in het leven.”
Ze herkent in Anton de Kom iemand die al in zijn tijd streed tegen dit soort ongelijkheid. “Hij kwam op voor mensen die slecht behandeld werden. Dat was toen zo, maar het speelt vandaag de dag nog steeds.”
“Als jij onderdrukt werd, stond hij voor je op.”
Mensenrechten als rode draad
Wat Biharie persoonlijk raakt in het verhaal van Anton de Kom, is zijn onvoorwaardelijke inzet voor mensenrechten. “Of je nou wit of zwart bent, hij kwam op voor iedereen die onrecht werd aangedaan. Dat was zijn drijfveer.” Ze wijst op het feit dat De Kom in Suriname werd verbannen vanwege zijn activisme, en in Nederland juist in het verzet ging tegen de onderdrukking van Joodse mensen. “Voor hem maakte huidskleur geen verschil. Als jij onderdrukt werd, stond hij voor je op.”
Herdenken om te leren
Biharie benadrukt hoe belangrijk het is om verhalen als dat van Anton de Kom te blijven vertellen. “We zeggen vaak: we hebben geleerd van de Tweede Wereldoorlog, van het slavernijverleden. Maar soms zetten we toch weer stappen terug.” Ze hoopt dat de herdenking op 24 april helpt om bewustwording te vergroten. “We moeten blijven vertellen, blijven herdenken. Want zijn boodschap is nog steeds relevant: kom op voor rechtvaardigheid, ongeacht wie je bent.”
“Zijn leven, zijn boodschap – die verdienen het om gedeeld te worden.”
Verbinding met Apeldoorn
Voor Biharie is het bijzonder dat Anton de Kom begraven ligt op het Ereveld in Loenen. “In steden als Amsterdam en Rotterdam stond men al langer stil bij zijn betekenis. In Apeldoorn deden we dat nog weinig. Ik ben blij dat dat nu verandert. Zijn leven, zijn boodschap – die verdienen het om gedeeld te worden.” Ze noemt het verzetskruis dat De Kom postuum kreeg een van de meest betekenisvolle onderscheidingen. “Hij is écht een held. Zowel voor Suriname als voor Nederland.”
Meer nieuwsgierigheid naar elkaar
Tot slot pleit Biharie voor meer onderlinge interesse. “We mogen best nieuwsgierig zijn naar elkaar. In plaats van te oordelen, stel vragen. Ga in gesprek. Als we beter begrijpen waar iemand vandaan komt, kunnen we elkaar ook beter waarderen.”
Herdenking bijwonen
De herdenking van Anton de Kom vindt plaats op donderdag 24 april 2025 om 19:00 uur op het Ereveld Loenen. Iedereen is welkom om aanwezig te zijn en bloemen of een krans te leggen. Een moment van eerbetoon, verbinding en reflectie.