Winnaars SAM Restauratieprijs en SAM Foto van het Jaar 2023

Woensdag 13 september 2023

Door Redactie

Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) heeft de SAM Restauratieprijs 2023 en de SAM Foto van het Jaar 2023 toegekend. Op zaterdag 9 september werden deze eervolle prijzen uitgereikt door wethouder Peter Messerschmidt. De winnaars werden geprezen voor hun toewijding en vakmanschap in het behouden en vastleggen van het historische erfgoed van Apeldoorn.

SAM Restauratieprijs 2023

De SAM Restauratieprijs wordt periodiek uitgereikt aan het best gerestaureerde monumentale pand in de gemeente Apeldoorn. Voor het jaar 2023 kwamen panden in aanmerking die tussen 1 januari 2019 en 31 december 2022 volledig gerestaureerd zijn.

De derde prijs werd uitgereikt aan het Rijksmonument het Aardhuis in Hoog Soeren. Volgens de jury werd de restauratie “zeer professioneel uitgevoerd, waarbij nieuwe elementen zoals vloerbedekking naadloos aansloten bij dit monument.” Eigenaar van het pand, Kroondomein Het Loo, nam de prijs in ontvangst.

De tweede prijs werd toegekend aan het gemeentelijk monument Hoofdstraat 104, waarin Guusje is gevestigd. De restauratie van dit pand werd omschreven als “zorgvuldig uitgevoerd, waarbij onder andere het oorspronkelijke gevelbeeld van dit gemeentelijk monument werd hersteld.”

De eerste prijs ging naar het Rijksmonument Bosweg 11, eigendom van Alex en Hetty Claassen. De jury prees de restauratie omdat het pand “met een uitstekend oog voor detail is hersteld en verduurzaamd met respect voor de monumentale waarden.”

SAM Foto van het Jaar 2023

In het kader van de SAM Foto van het Jaar 2023 konden amateurfotografen hun beste foto’s indienen. De eerste prijs ging naar Annette van Huffelen voor haar foto van het pand aan de Ugchelseweg 1 van Cargo International. De jury prees de foto voor de manier waarop “oud en nieuw werden verbonden in een goede compositie, met zorgvuldig gekozen standpunt.”

De tweede prijs werd gedeeld door André Kok, met een foto van pand Deventerstraat 16, en Wim Hendriksen, met zijn foto van het keukengebouw van het Apeldoornsche Bos aan de Zutphensestraat. De jury roemde de foto van Kok vanwege het “opvallend historische gebouw met mooie lichtval,” en de foto van Hendriksen vanwege de “symmetrie in compositie die de geschiedenis van het gebouw vastlegt.”

Stadhuis

Alle winnende foto’s zijn van 12 september tot en met 24 september te bewonderen in het Stadhuis. Meer informatie over voorgaande prijzen is te vinden op de website van Stichting Apeldoornse Monumenten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!