Wintersferen in de binnenstad

Woensdag 30 november 2022

Door Redactie

Artistieke videoprojecties op zes panden, historie gebundeld in een audiotour en als afsluiter een groots videospektakel op het stadhuis. Tijdens Wintersferen kunnen bezoekers van de Apeldoornse binnenstad een aantal sfeervolle activiteiten beleven.

Koninklijke geschiedenis in een aantrekkelijk jasje

In de week voor Kerst worden op zes panden in het centrum bijzondere videobeelden geprojecteerd. Marco Bod, centrummanager van Apeldoorn, vertelt: “Het Koninklijke Jaar én de Grand Opening van Paleis Het Loo in 2023 is hét moment om de koninklijke verhalen van het paleis ook in de binnenstad zichtbaar en voelbaar te maken. Als bezoeker krijg je van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 december een interessant inkijkje in de koninklijke geschiedenis van Apeldoorn.” Paleis Het Loo en Apeldoorn zijn onlosmakelijk met elkaar verboden. Tijdens Wintersferen worden de verhalen hierover op een laagdrempelige en visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd aan inwoners en bezoekers uit de regio. Zo is er de audiotour ‘Royals in Apeldoorn‘ en wordt uitgepakt met videoprojecties.

Videospektakel op het Marktplein

Het grote hoogtepunt is op donderdag 22 december vanaf 20.30 uur op het Marktplein. “Die avond komt de rijke, koninklijke geschiedenis tot leven in een grootse videoshow op het stadhuis: het Wintersferen Videospektakel. Hier combineren we videoprojecties met live muziek en andere verrassende optredens”, vervolgt Bod.

Ambitie voor de komende jaren

Het idee van de videoprojecties is niet nieuw. “In 2021 hebben we al geëxperimenteerd met videoprojecties in de binnenstad. Dat viel in de smaak”. De ambitie is dan ook om Wintersferen in een tijdbestek van vier jaar door te ontwikkelen tot een vaste waarde in de binnenstad. “De videoshow op het Marktplein is in principe een eenmalig initiatief als aansluiting op de heropening van Paleis Het Loo en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Gelderland. De videoprojecties daarentegen willen we als stad vasthouden en uitbouwen tot een topactiviteit waarmee we het centrum in de spotlights zetten”, vertelt de centrummanager.

Over wintersferen

Wintersferen is een initiatief van Centrummanagement Apeldoorn in het kader van het project Koninklijke Veluwe. Voor de uitvoering werken Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn (SCEA), Paleis Het Loo, CODA, Stichting ACEC gebouw en Apeldoorn Partners samen. Wintersferen wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit de gemeente Apeldoorn, Provincie Gelderland, de Economische Alliantie en het project Koninklijke Veluwe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!