Wordt de Apeldoornse Lukas Evers Filmleraar van het Jaar 2022?

Woensdag 2 november 2022

Door Ben Eggermont

Lukas Evers, docent Kunst aan het Veluws College Walterbosch, werd in de zomer van 2022 door Filmhub Oost uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2022 in de regio Oost. Hiermee maakt hij automatisch kans op de landelijke titel, die op 16 november bekend zal worden gemaakt op het IDFA.

Filmhub Oost is de regionale aanjager van film- en beeldeducatie in Gelderland en Overijssel. Het is hun missie om film- en beeldeducatie curriculum breed te verankeren in het primair en voortgezet onderwijs. Na een spannende finale koos de vakjury voor de Apeldoornse Lukas Evers vanwege zijn ‘ontzettend goed uitgewerkte filmlessen, die rijk zijn aan informatie, en de grondige manier waarop hij te werk gaat en zijn leerlingen de kans biedt om zo creatief mogelijk te zijn’.

Prijzen winnen is Evers niet vreemd. Meerdere films van zijn leerlingen die werden geproduceerd onder zijn supervisie, staan al jaren garant voor het winnen van prijzen bij het Nederlands Filmfestival voor Scholieren. Daarnaast kwam onder Evers’ regie de module chemische cinematografie tot stand, waarin hij leerlingen scheikundeproeven op een aantrekkelijke manier in beeld laat brengen. De jury was erg enthousiast over deze vakoverstijgende module.

Lukas Evers

Al meer dan 15 jaar is Lukas een bevlogen en gepassioneerd docent, waarbij film zijn grote passie is. Lukas zegt daarover: “Ik zet me al jaren in om voor het vak Film erkenning te krijgen als examenvak. Dat is het nu nog niet. Wel zie je dat daar in de docentopleidingen hard aan wordt gewerkt. Deze verkiezing draagt daar zeker aan bij. Naast de publieksjury, waar iedereen aan mee kan doen, bestaat de jury uit 5 professionals die uiteindelijk de winnaar zal aanwijzen.. Elke kandidaat moet zich voor deze jury presenteren.  De winnaar mag met zijn klas naar de film en ontvangt een Cineville pas. Die had ik overigens toch al.” en volgend jaar hoopt Lukas, evenals dit jaar, in samenwerking met het Apeldoornse Gigant het JAF – Jonge Apeldoornse Filmmakers festival te organiseren.

Stemmen

Je kunt nog stemmen tot en met 6 november.

Filmleraar van het Jaar uitreiking op IDFA

Lukas Evers maakt kans om de landelijke Filmleraar van het Jaar te worden. Hij strijdt momenteel tegen vijf andere kandidaten, afkomstig uit de andere regio’s (Midden, Noord, Noord-Holland, Zuid en Zuid-Holland).  De winnaar zal één schooljaar (2022-2023) het boegbeeld zijn voor filmeducatie in het onderwijs. Op woensdagmiddag 16 november zal op documentaire festival IDFA, in het EYE Filmmuseum in Amsterdam, de winnaar bekendgemaakt worden.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!