Zalfjes tegen jeuk door de eikenprocessierups niet aan te slepen

Donderdag 27 juni 2019

Door Ben Eggermont

Daniel van Harmelen

De eikenprocessierups rukt steeds verder op en zorgt voor veel hinder en ongemak. De brandharen zijn de boosdoeners en kunnen nog maandenlang voor overlast zorgen. Het aantal meldingen in Apeldoorn is zo ontzettend hoog momenteel dat de gemeente Apeldoorn de handen meer dan vol heeft, meldden we onlangs al. Maar nu zijn ook de zalfjes tegen de jeuk niet meer aan te slepen.

Smeren met verkoelende zalf is één van de meest gegeven adviezen van drogisten en apothekers. Maar op veel plaatsen is het niet of nauwelijks meer te krijgen. Albert Heijn aan de Asselsestraat moest inmiddels nee verkopen op de vraag naar verkoelingszalfjjes. Zo zegt een medewerker van de Apotheek in Orden: ,,Om de haverklap komen er mensen binnen die naar een middel tegen jeuk vragen.”

Bij navraag op het Winkelcentrum het Fort zegt een medewerker van de Etos: ,,Alle verkoelende zalven zijn op dit moment uitverkocht. We hebben nog wel een alternatief waar ook menthol in zit en wat een vergelijkbare werking heeft.” Bij Apotheker de Linie waren ze er op voorbereid: ,,Wij hebben tijdig nog verkoelende zalf besteld en hebben nu nog voorraad.”

Naast zalf is er ook nog de onorthodoxe ducttape of plakband-methode. ,,Met ducttape over de plekken. Brandhaartjes eraf en gelijk onthaard”, zegt Stephanie met een glimlach. Maar hoe hard ook, deze methode lijkt wel te werken, want met alleen douchen zijn de haartjes van het kriebelbeestje amper definitief te verwijderen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!