Zelf doen

Dinsdag 21 juni 2011

Door Redactie

Het gaat niet gemakkelijk met cultuurverandering. De gemeenteraad wil een andere overheid worden in Apeldoorn. Maar de voorjaarsnota van het College ademt nog sterk de oude alles-in-eigen-hand-houdende geest uit. Zonder subsidie zou de maatschappij omvallen. Maar wat merk ik? Cultuur is springlevend in Apeldoorn.

 De ChristenUnie heeft kritiek op een aantal bewegingen van het College tegen de door de gemeenteraad meegegeven kaders in. Het meest in het oog springende voorbeeld betreft museum CODA versus de bibliotheekfilialen. De gemeentelijke overheid heeft een voorwaardenscheppende en regelende taak in het maatschappelijk leven voor haar bewoners. De vraag moet altijd worden gesteld of een voorziening of activiteit met gemeenschapsgeld moet worden betaald.

 Ook hebben we ervaren dat de overheid niet de beste partij is om culturele taken zelf te doen. Kijk naar de Triënnale. Een heel fraai initiatief om van onze stad vol stadsparken het centrum te maken van tentoonstellingen en bijeenkomsten over landschapsarchitectuur. De gemeente moest het initiatief na één editie loslaten wegens ontbreken van financiële middelen. Toch komt er in 2011 een vervolg, opgepakt vanuit de maatschappij. Niet van de omvang zoals in 2008. En ook niet expliciet gericht op stadspromotie voor Apeldoorn. Maar er komt wel een mooie week op Radio Kootwijk -óók gemeente Apeldoorn- waar de vakwereld, de culturele wereld en het algemene publiek zich buigen over natuur en landschap, en over de samenhang met bedrijfsleven en samenleving. Een internationaal evenement, de Landschapstriënnale. Welke rol moet de gemeente Apeldoorn, als ‘andere overheid’ hierbij spelen in de toekomst?

 Belangrijke maatschappelijke activiteiten zijn niet persé afhankelijk van subsidie. En daar zijn gelukkig meer goede voorbeelden van. Ik roep u en jullie allemaal op tot ‘Zelf Doen’. Word bijvoorbeeld lid van Stichting Apeldoornse Monumenten of van Vereniging Oud Apeldoorn of neem een jaarkaart voor de Apenheul. Bezoek Orpheus, het Boschbad of Malkander. En draag op die manier bij aan de voorzieningen van ons mooie Apeldoorn.

 Jeannet Huizing-Hekert – raadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!