Zero Waste Week: samen voor een duurzamere toekomst

Vrijdag 11 augustus 2023

Door Redactie

Van 10 tot 16 september staat de derde editie van de Zero Waste Week Apeldoorn op de agenda. Dit initiatief, in samenwerking met de Gemeente Apeldoorn, Foenix, CODA en talrijke betrokken ondernemers en organisaties uit de regio, belooft een inspirerende week vol activiteiten voor jong en oud in de hele gemeente. Deze week staat in het teken van duurzaam, verspillingsvrij en afvalvrij leven.

Kleine veranderingen, grote verschillen

De Zero Waste Week biedt de ideale gelegenheid om bewustere keuzes te maken in het dagelijks leven. Tijdens themadagen verspreid over de gemeente krijg je de kans om te ontdekken hoe eenvoudig, voordelig en plezierig het kan zijn om te delen, ruilen, repareren, lokaal (tweedehands) te kopen en zelfs je eigen verpakking mee te nemen tijdens het boodschappen doen. Met kleine en betaalbare aanpassingen in je routine kun je al snel een grote impact maken en de eerste stappen zetten richting een duurzamere leefstijl, met minder afval en verspilling. Bezoek de reeks gratis activiteiten en workshops tijdens de Zero Waste Week en laat je inspireren!

Feestelijke Aftrap

De week wordt feestelijk gelanceerd op 10 september bij NewTechPark op het Zwitsalterrein, van 11.00 uur tot 17.00 uur. Wethouder Danny Huizer geeft het officiële startschot. Een hoogtepunt is de Slow Fashion show, waarin diverse tweedehands kledingwinkels uit Apeldoorn samen met gerepareerde, geüpcyclede en geruilde kleding schitteren. Het evenement omvat tevens een dansoptreden door Jungle Warrior & The Fantastic Four Squad op de muziek van rapper Ramon Wolf Franken. Op de duurzame markt demonstreren ondernemers hoe dagelijkse voorwerpen duurzamer kunnen worden geproduceerd. Kinderen kunnen genieten van verschillende spellen en auteur Thijs Goverde verzorgt een voorleessessie uit zijn boek “Supergroen voedselbos”.

Trashpacker Tijmen Sissing toont met de Cruise2Reduce bus hoe je van plastic afval nieuwe producten kunt maken. Een reeks demonstraties, workshops en lezingen worden aangeboden, onder andere door de Paddenstoelenman en Race Against Waste. Bezoekers kunnen kapotte kleding repareren bij de Fixing Fashion tafel, puzzels, boeken en planten ruilen en deelnemen aan een korte opruimactie met het Zero Waste Apeldoorn Plogging Team.

Duurzame Activiteiten

De Zero Waste Week biedt een breed scala aan gratis activiteiten. Dit omvat onder andere een online webinar door ontspullen-expert Gera van den Berg over greenwashing en minimalisme. Ook de kledingruilbeurs biedt de kans om nette kleding te ruilen voor een nieuwe outfit. Gigant vertoont een exclusieve film in voorpremière en IVN natuureducatie organiseert een stadsgroenwandeling. Voor kinderen zijn er diverse naschoolse activiteiten bij CODA en Kinderboerderij De Maten.

Minder verspilling

De Zero Waste Week overlapt met de landelijke Week Tegen Voedselverspilling. De gemeente Apeldoorn zet zich in om voedselverspilling te verminderen door het verspreiden van informatie en hulpmiddelen zoals het Eetmaatje. Op woensdag 13 september wordt er een uitdeelactie gehouden op de warenmarkt op Winkelcentrum ’t Fort in Osseveld-Woudhuis.

Opschoonacties

Naast het delen van duurzame tips en ideeën, is er ook aandacht voor het opruimen van zwerfafval tijdens de World Clean-up Day op 16 september. Korting op duurzame producten of diensten wordt aangeboden door verschillende Apeldoornse ondernemers.

Bekijk alle activiteiten op de website van Zerowaste Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!