Zomerkriebels

Woensdag 30 juli 2014

Door Peter Vroon

Peter Vroon

Klopt Frank, een zomer om niet de vergeten. Het is vreselijk om je dierbaren te verliezen. Rouw, pijn, ontroostbaarheid zijn wel de zomeritems van de betrokkenen. De foto waarin minister Timmermans afgelopen week iemand troostte ontroerde mij. Wel heel mooi dat emotie deze zomer gelukkig ook doordringt in de politiek. Wat dat betreft is er de laatste jaren een nieuw manier ontstaan van collectief rouwen. Het begon bij Pim Fortuin met het gooien van bloemen op de rouwauto. De uitvaart van Andre Hazes was ook zo’n manier. En nu met de stoet van Eindhoven naar Hilversum. De beelden van de helikopter volgend om vervolgens door te schakelen naar de beelden te zien vanuit de heli in de Tour de France. De Tour deed de kriebels versterken, de andere beelden zorgden voor wat minder vrolijke gevoelens bij veel mensen. Iemand noemde het op Facebook de “nationale Huilie Huilie”. Ik denk namelijk dat de collectieve rouwrituelen veranderen, zodat we hier iets samen aan hebben als groepen mensen in de samenleving. Het verbindt net zoals de prestaties van de Nederlanders met het WK voetbal. Dit in goede en in kwade dagen.

Zomerkriebels zijn heerlijke momenten om echt te genieten van ons mooie dorp. Zoals het afgelopen zondag goed te vertoeven was bij de stads-oase tussen CODA en Gigant. Super georganiseerd en door veel nieuwe mensen bezocht. Een goed initiatief met een enorme inzet van allen die op de achtergrond werkten. Daar krijg ik ook zomerkriebels van. Of van de heerlijke zomerse ontmoetingen in het Oranjepark waar muzikaal wordt uitgepakt, vals klinkend of loepzuiver, het zijn heerlijke zomerkriebels om te mogen ervaren. Voor een ieder wat wils.

Waar ik geen zomerkriebels van krijg is het openbaar aan de schandpaal nagelen van een arbeidsconflict in de media. Dat lijkt meer op een “herfst offensief” van een bepaald stichtingsbestuur richting een medewerker.

Wat bij mij dan wel weer zomerkriebels geeft is de nieuwe cd van “Slowhand” Clapton die samen met muziekvrienden een eerbetoon heeft gemaakt voor JJ Cale. Subliem om op de manier rouw om te zetten in een pareltje van een document.

Heerlijk omdat allemaal in ons mooie Apeldoorn mee te mogen maken. Vind je ook niet?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!