Zonnepanelen: een zucht of een zegen

Maandag 4 juni 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Inwoners van Apeldoorn worden morgen, dinsdag 5 juni, uitgenodigd mee te praten over onderwerpen die hen allemaal raken. Tijdens de Tegenlicht Meet Up Apeldoorn wordt met elkaar van gedachten gewisseld over de in ons landschap steeds meer opkomende zonneparken en wat u daar als burger van vindt. Wilco Westrik en Jaap Berends haalden in februari 2017 een nieuw concept naar Apeldoorn, te weten Tegenlicht Meet Up Apeldoorn. Een debatavond na afloop van een uitzending van VPRO programma Tegenlicht. Het is vooral bestemd voor kijkers die willen napraten over onderwerpen uit de uitzending. Inmiddels zijn er al vele debatavonden georganiseerd in Apeldoorn.

De initiatiefnemers kiezen een paar uitzendingen uit om verder op door te gaan en kijken welke thema’s voor Apeldoorn belangrijk zijn. Tijdens de bijeenkomsten komen verschillende gastsprekers iets vertellen en gaan met bezoekers in debat. Op 5 juni staat er weer een debatavond gepland waarin er wordt gekeken of het plaatsen van zonnepanelen nu een zucht of een zegen zijn. Deze avond wordt mede georganiseerd met DeA Energiecoöperatie en Bouwhuis Architectuur Centrum Apeldoorn. Daarna is er nog een op 20 juni waarin het zal gaan over ‘Eigenwijs Eigentijds Onderwijs’.

Apeldoorner Lex Fokkinga is een regelmatige bezoeker van de debatavonden. ,,Ja, in het Woudhuis en nu in het ACEC gebouw waar nu wel meer verschillende mensen op afkomen. Ook rond de verkiezingen bijvoorbeeld trof je er toch regelmatig vertegenwoordigers uit de politieke. Wat ik vooral interessant vond, was de avond over de toekomstvisie op Apeldoorn. Dat was een enorme eyeopener, hoe snel bijvoorbeeld de veranderingen in de economie gaan. Toen we in het industriële tijdperk belanden, was er voor mensen tijd om nieuwe vaardigheden op te doen. De veranderingen gaan nu zo snel dat we langzaam grip verliezen. Mensen kunnen het niet meer bijbenen, ook iemand die dat tien jaar geleden nog wel kon. En de veranderingen in ons landschap door bijvoorbeeld de energietransitie. Je kunt wel overal zonneparken bouwen, maar dat is nogal een aantasting van dat natuurlijke landschap. Al met al is het Meet Up initiatief goed, maar laat het niet alleen bij bewust maken blijven door een steen in de vijver te gooien. Geef er ook een vervolg aan.”

Ook Davida de Hond, werkzaam als programmamaker bij CODA is regelmatig aanwezig bij de debatavonden. Zij wil graag met mensen spreken over relevante onderwerpen: ,,Ik vind het heel fijn om met mensen te spreken over maatschappelijk relevante onderwerpen en daar ook dieper op in te kunnen gaan. Daar kan ik ook wat mee in mijn werk, maar ik leer ook wat dat persoonlijk met mij doet. Vanuit CODA vind ik het belangrijk om samen te werken, bijvoorbeeld over het ondernemerschap van de 21e eeuw. Wij besteden wij ook aandacht aan nieuwe technieken en interessant zijn ook de smart city’s. De mensen die de debatavonden bezoeken, zie ik ook in CODA en dan zijn er altijd weer verrassende ontmoetingen en verbindingen. Daar wil ik ook met Wilco nog verder aan werken.”

Op de vraag of het denkbaar is dat met alle input die tijdens de debatavonden opgehaald is ook wat wordt gedaan, is het antwoord van Wilco Westrik duidelijk: ,,Dan is de burger aan zet door zelf iets op te pakken wat hij, of zij belangrijk vindt.” Is dat niet te makkelijk? Om een initiatief van de grond te krijgen vraagt toch ook vaardigheden en de weg kennen binnen bijvoorbeeld de lobby’s en de politiek. Wilco geeft aan dat dat aan de ene kant zo is, maar dat er toch voorbeelden zijn waar de burger zijn mening en inzichten bij de politiek over het voetlicht heeft gekregen. Dus er gebeurt wel wat.

Inwoners van Apeldoorn zijn van harte welkom deel te nemen. Op dinsdag 5 juni komen onder andere Ben Haarman van LTO regiobestuur Oost en Nico Wissing van Solarpark de Kwekerij aan het woord. Vanaf 19.30 uur ben je van uitgenodigd bij ACEC aan de Roggestraat in Apeldoorn. Aanmelden dan via de website Zonnepanelen zucht of zegen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?