Zonnepark Klarenbeek pakt plekje in het journaal

Vrijdag 10 december 2021

Door Dione Lam

Archief | deA

Heb jij gisteravond het NOS journaal gezien? Dan heb je het wel voorbij zien komen. Zonnepark Klarenbeek stond gisteravond, donderdag 9 december, als nieuwsitem in de uitzending van zowel 18.00 als 20.00 uur.

Zonnepark in je achtertuin

“Het is altijd even schrikken voor de omwonenden”, vertelt Otto Hettinga die, als bestuurslid van Energierijk Voorst, al sinds het begin bij dit project betrokken is. “Dit is een zonnepark, dat verandert je leefomgeving. Mensen zijn gewend dat er gras staat, dat er koeien lopen.” De 2 delen van het park zijn verdeeld; de ene helft van dit park is in handen van de projectontwikkelaar, terwijl de andere helft van bewoners uit Apeldoorn en Voorst is. Deze optie is gekomen omdat de ontwikkelaars vinden dat bewoners mee moeten beslissen, maar er ook van moeten profiteren.

Ook was er een actie opgezet om geld binnen te halen, waar wij al eerder over hebben geschreven. Binnen een maand heeft de crowdfunding een miljoen opgehaald. Dit komt door 182 mensen uit de omgeving, maar waarom zouden mensen willen investeren in deze elektriciteit? “Mensen zijn heel erg betrokken bij de omgeving, bij duurzaamheid”, voegt Hettinga toe. “Maar ook een hele belangrijke reden is op de bank krijg je 0 procent rente en voor dit park krijg je 3,5 procent rente.”

Heb je het gisteren gemist en wil je het terugkijken? Dat kan op NPO Start.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!