Zorgelijke waterpartijen

Maandag 7 april 2014

Door Wilco Westrik

Wilco Westrik

Toen ik de kop op de internetpagina van nu.nl afgelopen week zag schoot er van alles door mij heen. Wat was er aan de hand. Op de onderstaande link kunt u alvast even meegenieten van mij als beelddenker. http://www.nu.nl/gezondheid/3741948/kinderen-ziek-van-fonteintjes-in-straat.html

De gemeente Apeldoorn heeft sinds enige tijd de landelijke trend van “het natuurlijk spelen” overgenomen. Dat komt tot uiting in het omtoveren van een aantal bestaande groene openbare speelplekken tot een heus water-speelparadijs voor de kids in die buurt. Er zijn in Apeldoorn al een enige tijd een aantal van deze waterspeelplekken. In de wijk de Maten vanaf 2011 en binnenkort ook in de wijk Orden.

Ik heb van dichtbij meegemaakt dat dit mooie en groene speelplek waar menig jongere een potje voetbal speelt, een balletje slaat op de ping-pong tafel, en waar verliefde stelletjes in de late avonduren zich verpozen en de buren rode wangetjes bezorgen, omgetoverd gaat worden in een, zo blijkt uit het artikel van afgelopen week, gevaarlijke speelplek waar menig bacterie de jonge spruiten mogelijk gaan infecteren. Samen met de buren gezellig in het Orca / wijkcentrum discussiëren over het nog in te richten nu nog groene grasveldje. Burgerparticipatie vierde hoogtij… zo leek het tijdens deze bijeenkomsten. De materialen waren al uitgezocht door de ontwerper en niet te vergeten, de kindermiddag waar de kinderen hun wensen kenbaar mochten maken zodat deze door de ontwerper gerealiseerd konden worden was goed georganiseerd.

Ouders willen graag dat hun kinderen vrij en ongedwongen kunnen spelen, dat hebben wijzelf ook gewild. Nu tijden echter veranderen en er meer regels gelden en gesteld worden aan deze speelplekken komen artikelen als deze hierboven dan ook om de hoek kijken. Het is dan ook van belang dat spelen zowel veilig als wel toegankelijk is, en Gemeente Apeldoorn denk ook even aan kind met een beperking want ook hiervoor zijn regels opgesteld.

Vroeger… ongedwongen spelen in de bush bush, appeltjes stelen bij de buurman uit zijn appelgaard, of door het hek kruipen bij de afdeling Grondwerken van de Gemeente Apeldoorn. Oude broek en shirt aan na schooltijd en lekker vies mogen worden, kliederen met water en zand.

Een gecreëerde werkelijkheid en waterspeelplek…. zonder gevaar van een met een buks schietende buurman omdat je zijn appels jatte, maar gewoon ziek worden van een bacterie die veroorzaakt is door een niet goed werkende waterpomp of zuiveringsinstallatie…. ach het hoort er gewoon bij. Nu maar hopen dat de gemeente Apeldoorn niet wordt gedagvaard door een ouder van een behoorlijk ziek geworden kind.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?