Zorghond Britt heeft door de coronacrisis geen werk meer

Zaterdag 18 april 2020

Door Amrutha Mol

Hond Britt en haar baasje, beeldend kunstenares Martha Waijop, zijn samen een zorgdierteam. Elke dinsdag gaan ze naar het PachtersErf (Zorggroep Apeldoorn) om samen met de bejaarde en demente mensen te wandelen. Maar nu het PachtersErf gesloten is voor bezoekers heeft Britt geen werk meer. Ze plaatste er een filmpje over op haar Instagram-account.

Hoe is dat voor jullie?

,,Wij vinden het jammer dat we niet meer elke dinsdagmorgen op bezoek kunnen bij het PachtersErf”, zegt Martha. ,,Britt en ik vinden het beide erg leuk om samen met de bejaarde en demente mensen te wandelen. We missen de bezoekjes wel, daarom hopen we ook dat deze coronacrisis snel voorbij is.”

Wat voor hond is Britt?

,,Britt is een Ierse setter, ze is 8 jaar oud en heel lief en intelligent. Ze kruipt ook echt tegen mensen aan en biedt ze zo een beetje geruststelling en aandacht.”

Wat doen jullie precies tijdens de bezoeken aan het PachtersErf?

,,Britt en ik gaan samen naar de bewoners in de huiskamers van het PachtersErf. Als Britt bij ze gaat zitten wordt ze soms geaaid en af en toe maakt ze iemand wakker met haar natte neus. De bewoners van het PachtersErf reageren over het algemeen wel goed op Britt. Als het weer het toelaat gaan we met een aantal bewoners, al dan niet in een rolstoel, en een paar vrijwilligers wandelen, oftewel ‘de hond uitlaten’. Dat vinden de bejaarde/demente mensen erg gezellig.”

Hoe bent u bij het idee gekomen om dit te doen?

,,Ik doe dit vrijwilligerswerk nu ongeveer 3 jaar. In de krant las ik een oproepje. Daarna heb ik met andere kandidaten een cursus gevolgd bij Zorggroep Apeldoorn. Toen zijn Britt en ik uitgekozen om bij het PachtersErf op bezoek te komen.”

Bezoeken jullie nog meer Zorggroepen in Apeldoorn?

,,Nee, Britt en ik houden het bij het PachtersErf. Dit werk is op vrijwillige basis en je word als zorgdierteam gematcht aan een zorginstelling. Voor de mensen en Britt is de omgeving en het contact bij het PachtersErf vertrouwd. Britt weet precies waar ze heen moet en kent de weg bij het PachtersErf. Daarom blijven we bij het PachtersErf.”

Wat maakt dit werk zo bijzonder?

,,Dit vrijwilligerswerk is intens, omdat het voor veel mensen een onbekende wereld is, die niet in alle gevallen dichtbij komt. Het is een verreikende ervaring om getuige te zijn van zo’n bijzondere periode in een mensenleven. Ik heb grote bewondering voor de zorgverleners. Wat dit werk zo bijzonder maakt is de beleving, de ervaring, de confrontatie met de wereld van de ouderen zorg/ dementerende mensen. Het is bijzonder werk.”

Wat is het mooiste aan jouw werk?

,,Dit is vrijwilligerswerk, we krijgen er geen geld voor maar wel een andere mooie beloning: een reactie van de bejaarde en demente mensen. Vaak is dat een glimlach, als ze Britt zien. Mensen vinden het erg mooi, zo’n hond en dat laten ze merken. Dat is het mooiste van dit werk, dat je anderen een lach kan geven.”

Wat zien jullie gebeuren bij de mensen als jullie op bezoek komen?

,,Een aantal mensen is blij om ons te zien en vaak vertellen ze over honden die ze vroeger zelf hebben gehad. Britt is zeer aaibaar en dat vinden de bejaarde en demente mensen ook heel fijn.”

Hoe merk je aan Britt dat ze de bejaarde/demente mensen mist?

,,Als we bij de Zorggroep zijn dan vliegt Britt meteen de auto uit en rent ze naar de ingang van het PachtersErf. Ze vindt het echt heel leuk om met de bejaarde en demente mensen te wandelen. Je merkt aan haar dat ze dat mist.”

Mis je de bezoekjes zelf ook?

,,Ja, zelf mis ik de bezoekjes aan het PachtersErf ook. Er gaat een hele andere wereld voor je open en dat doet je wat. De meeste mensen vinden het heel erg leuk om Britt te zien. Ze aaien haar en zeggen dat ze warmte geeft. Mensen beginnen te vertellen over vroeger als ze Britt zien, over de honden die ze zelf hebben gehad bijvoorbeeld. Je merkt dat mensen het heerlijk vinden om er even tussen uit te gaan, even naar buiten te gaan en een stukje te wandelen.”

Heb je nog iets gehoord van het PachtersErf? Hoe het daar bijvoorbeeld gaat?

,,Jazeker, we krijgen regelmatig berichten over de stand van zaken en dergelijke.”

Hoe gaan jullie met de situatie om als deze nog langer duurt?

,,Wij kunnen niets anders dan afwachten, dus dat doen we dan ook geduldig.”

Gaan jullie normaliter, als we de coronacrisis wegdenken, ook op feestdagen zoals Pasen langs?

,,Nee, Britt en ik gaan echt alleen op de dinsdagochtenden langs bij Zorggroep PachtersErf.”

Heeft Britt nog een speciale opleiding gehad om als zorghond te werken?

,,Ja, wij hebben samen een opleiding gedaan voor zorgdierteam. Deze opleiding hebben we gehad bij Zorgdier.nl.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!