Help de bevolking van Oekraïne

Zwerfvuil

Vrijdag 9 december 2011

Door Redactie

Peter Vroon

De mens is van nature lui en de industrie verpakt tegenwoordig werkelijk alles. Tel daarbij op de steeds hoger wordende kosten van afvalverwerking en je hebt het ideale scenario voor troep op straat. We kennen allemaal het plaatje van papier, blikjes, kauwgum en flesjes, erger wordt het als langs de invalswegen van de stad en in de omliggende bossen complete bankstellen, accu’s en autobanden worden gedumpt. Ergernis alom dus.

In 2009 is door de gemeente een bedrag van ruim € 185.000,- uitgetrokken voor de aanpak van zwerfvuil. Opvallend aan deze aanpak was dat niet volgens een vast ritme werd gepoetst maar dat werd bepaald welke delen van de stad aan een bepaalde beeldkwaliteit moesten voldoen. Alleen die plekken werden aangepakt waar die beeldkwaliteit nodig was. Je kunt op je vingers natellen dat dit de plekken zijn die in het oog springen. Invalswegen, pleinen, de binnenstad, openbare ruimtes waar veel mensen komen. Daar is niks mis mee, het systeem werkt en het levert schone invalswegen en natuur op. Een gestructureerde aanpak van het overige zwerfvuil bereiken we daar echter niet mee.

Er zijn ondernemers die zich dat aantrekken. Misschien zelfs wel uit onverwachte hoek. Zoals Tomra, een bedrijf dat weinig mensen kennen maar waar iedereen mee te maken heeft als hij zijn lege statiegeldflessen inlevert. Tomra zorgt via de statiegeldautomaten voor inname van lege flessen in de supermarkt en biedt deze ter verdere verwerking aan bij diverse sorteerbedrijven. Een onderneming die veel investeert in milieu en duurzaamheid.

Met de actie “lege berm, volle portemonnee” startte in Apeldoorn een unieke inzamelingsactie van lege blikjes en kleine plastic flessen. Het doel was om dit zwerfafval – meer dan 50 miljoen worden er daarvan op straat achtergelaten – direct te verminderen. Elke ingeleverde verpakking leverde € 0,10 op. Degene die de meeste verpakkingen inleverde kreeg ook nog een mooie prijs, de eerste prijs zelfs € 1.000,-.

Tomra wilde op deze manier laten zien dat een kleine vergoeding mensen wel degelijk motiveert hun blik en flessen gewoon in te leveren in plaats van ‘van zich af te gooien.’ Hoezeer zij het gelijk aan hun kant hadden bleek wel uit het feit dat al vroeg in de ochtend veel meer dan de verwachte honderdduizend flessen waren ingeleverd. Een mooie opsteker voor Tomra dat hiermee bevestigd ziet dat statiegeld nog lang niet passé is daadwerkelijk bijdraagt aan het terugdringen van zwerfvuil.

De actie was goed voorbereid en werd uitgevoerd in samenwerking met de gemeente en afvalverwerker Circulus. Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven lijkt dus ook hier de toekomst. Een goede zaak die voor veel meer initiatieven zou kunnen gelden.

Tekst: C-Wordz
Bron: De ZakenCourant

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?