Nieuwe ontwerpen architectonische recreatiewoning Radio Kootwijk in Bouwhuiscafé 6 december

Zaterdag 3 december 2011

Door Hans Menke

ontwerp Oliver Carter

Architectuurcentrum Bouwhuis Apeldoorn heeft een ideeënwedstrijd uitgeschreven voor de vier architecten Annemiek Schepers, Johan Drenth, Ralph van Zon en Oliver Carter met de opdracht een modern architectonisch ontwerp te maken voor een recreatiewoning die helemaal past in de natuurlijke omgeving in Radio Kootwijk. Presentaties: ACECgebouw 20.00 uur.

Het functieverlies van een aantal plekken op de Veluwe als gevolg van krimp noopt tot nadenken over nieuwe inrichtingen. Teruggeven aan de natuur of zoeken naar een nieuwe inrichting.  Bouwhuis heeft gekozen voor de plek waar acht jaar geleden een 4 hectare grote camping met stacaravans in het kader van het groei- en krimpbeleid van de provincie Gelderland moest verdwijnen, de Gerritsfles in Radio Kootwijk.

Het gebied – inmiddels teruggegeven aan de natuur – grenst aan één van de mooiste vennen van Nederland en biedt uitzicht op kilometers lange glooiende vergraste Veluwse heide.  Het ven Gerritsfles is volgens veel  onderzoekers uit oogpunt van schoonheid, maar ook uit oogpunt van wetenschappelijk onderzoek, een lusthof.  Gerritsfles blijkt het meest bemonsterde ven van Nederland te zijn en  is uitgeroepen tot wetenschappelijk ijkpunt voor hydrobiologen om de gevolgen van verzuring en klimaatsverandering te meten. Daarnaast bevindt Gerritsfles zich vlakbij het gebouw van Radio Kootwijk.

Bouwhuis wil in dit gevoelig, maar schitterend natuurgebied, de mogelijkheid bieden om vakantiegangers op de Veluwe te laten verblijven in één enkele bijzondere architectonische recreatiewoning. Verblijven op de Veluwe in een moderne plattelandswoning moet op deze manier iets unieks worden. De nieuwe architectonische ontwerpen dienen als reactie op de alsmaar uitdijende dichtbebouwde recreatiebedrijven die overal in Nederland te vinden zijn. Een onafhankelijke jury bestaande uit architect Wim Westinga, stedenbouwkundige Ed van Gent en Erik Harleman van Veluwse Bouw zal beoordelen welk ontwerp tot  winnaar wordt gekozen. De winnaar ontvangt een architectonisch kunstwerk van de Apeldoornse kunstenaar Teun Renes.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!