Is biologisch eten alleen voor de rijken?

Dinsdag 21 augustus 2012

Door Randy Gasper

Randy Gasper

Ik moet me er even druk om maken. Op zoek naar een relatief gezonde lunch, weet ik de verleiding van mijn collega’s te weerstaan. Later zouden zij wéér met een Coca-Cola glas van de McDonald’s terug komen van pauze. Ik daarentegen ben sterker dan ooit. Ik buig linksaf, vervolgens duik ik naar rechts de Albert Heijn in.

Vandaag ga ik voor een broodje en dat weer belegd met kipfilet. Eenmaal bij de koeling volgt een confrontatie. Het is het einde van de maand, de paar euro’s die over zijn dien ik nuttig te besteden. Maar ik wil gezond. En gezonder dan gezond is biologisch. Dat heb ik geleerd van mijn vele momenten in Zweden, soms in Denemarken.

Ineens word ik bevangen door flashbacks en gedachtenspinsels. In Scandivanië is tegenwoordig namelijk alles biologisch en ecologisch. En dat lijken ze ook normaal te vinden. Zo hoort eten te zijn: gezond. Alles is duur in die landen, dat is geen vooroordeel. Dat is gewoon waar. Maar vervolgens is alles wel even duur. Er is gelukkig nog altijd een keuze. Een keuze tussen melk en ecologische melk. Kaas en ecologische kaas. Haring en biologische haring. U snapt hem. Maar juist die keuze wordt je daar een stuk makkelijker gemaakt, want al het ecologisch en biologische kent maar weinig prijsverschil met het “gewone” product. Voordeel: je kiest snel voor gezond. Het is immers net zo duur.

Terug naar de Albert Heijn. Flashback over. Ik wil biologische kipfilet halen. Ik ging nog altijd voor gezond. Ik graaide naar het pakje dat het dichtstbij lag. Gelukkig, Albert Heijn wilde ook dat ik gezond at. Ik schrok echter van de prijs: € 2,97 voor 99 gram. Mijn verdomd scherpe ogen zagen namelijk boven de biologische kipfilet al de goedkopere “gewone” kipfilet. Ik probeerde mijn ogen ervoor te sluiten. Maar het is kip, geen struisvogel. Ik kon mijn kop niet in het zand steken, waardoor ik zag dat ik meer (107 gram) kipfilet kon kopen voor beduidend minder geld: € 1,65.

6 gulden 60 betalen of 3 gulden tachtig betalen. Ineens vloog die omrekening spontaan door mijn hoofd. Bang voor alle negatieve reacties van pro-biologische en ecologische bloggers en reaguurders heb ik toch de biologische kipfilet gehaald. Het was best lekker hoor, alleen vervelend dat ik de rest van de week geen geld meer heb voor beleg.

Is biologisch – dus gezonder – voedsel dan écht alleen weggelegd voor de rijken?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!