Olifant stampt bierlijn uit de grond

Vrijdag 1 december 2017

Door David Levie

De primeur van een Apeldoorns café met een geheel eigen bier. Tapperij Den Olifant gaat het op 8 december beleven. Na eerst met enig muzikaal tamtam door de binnenstad te zijn getrokken, laat uitbater Frits Groeneveld in de vroege avond het eerste vat aanslaan. Hij heeft gekozen voor een stevige, ongefilterde tripel in de stijl van het Vlaamse Westmalle. De tripel waar Frits naar uitkijkt wordt door de Vlijt in Apeldoorn gebrouwen. Zo’n 1000 liter. Houdt de hoeveelheid gelijke tred met de dorst van de consument, dan ligt er in Den Olifant een complete bierlijn op de loer.

Het gaat goed met Den Olifant. Heel goed zelfs. Frits Groeneveld die een ruim jaar geleden aan de Kapelstraat zijn debuut als ondernemer maakte, heeft het goed gezien. Hij boorde in het voormalige jongerencafé een nieuwe markt aan door voor de oudere jongere te kiezen. Die brede categorie tussen de 30 en 70 jaar heeft aanzienlijk meer te besteden en is niet vies van een hapje met enige gastronomische allure. Frits heeft nu drie dragen per week een kok in vaste dienst die sinds een paar dagen ook op gezette tijden een degelijke stamppot aan zijn gasten voorschotelt. A raison van zes euro. Wie wat dieper in de buidel wenst te tasten kan zelfs op aanvraag een menu van vijf gangen bestellen. Liefhebbers van wijn kunnen kiezen uit 20 open wijnen. Voor de bier-fan zijn er zo’n 50 verschillende gebottelde bieren. De tap is wat bescheidener vertegenwoordigd met vier speciaalbieren en een pils. Groeneveld mag zich dan de komende dagen op zijn nieuwe bier focussen, zijn zaak is meer dan een tapperij. ,,Wij zijn ook wijn-bar’’, vult hij aan. ,,Ik denk dat de verhouding hier tussen bier en wijn fifty-fifty is.’’

Weekje rust

We komen echter voor het bier. Dat kan, maar de exclusieve Olifant is er nog niet. Willen we in december van zo’n tripel kunnen genieten, dan is een schuimkraag onontbeerlijk. Vandaar dat het vers gebrouwen gerstenat nog weekje rust krijgt in de tanks aan de Vlijtseweg. ,,Spannend’’, zegt Frits, die bewust voor samenwerking met De Vlijt heeft gekozen. ,,Het gaat immers om een Apeldoornse brouwerij. We streven naar een eigen, exclusieve bier-lijn voor Den Olifant.’’ Slaat de tripel aan, dan zijn een zogeheten Blonde en een IPA (extra hoppig bier) in de nabije toekomst de mogelijke aanvullingen op de primeur.

De prijs per glas bedraagt straks 4,75 euro. ,,Een nette prijs als je het over speciaalbier uit de tap hebt. We hebben er ook onze eigen glazen bij’’, zegt Frits Groeneveld met enige trots. ,,Ik vind dat wel zo leuk. En dat is meteen het mooie van ondernemen. Je bent eigen baas en hoeft met niemand te overleggen. Daarom ben ik blij met deze zaak. Groot is ie niet, maar groot genoeg om mijn ei kwijt te kunnen.’’

Frits mocht alvast even voorpoeven:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!