1-2’tje: ‘Apeldoornse stadsvergroening is een papieren tijger’

Woensdag 14 juni 2023

Door Peter Vroon

Ja je stond grij(n)zend op de Abri’s en dat moet je goed doen. Zo’n knappe man als jij. Inderdaad Bart, jij gaat en staat voor je principes. Duidelijk en principieel. Is dat politiek nou rechts of links ?

Ik heb zelf ook wel eens op Abri’s gestaan voor een zelfde soort project om de binnenstad leefbaarder te maken. Er is toen een heleboel gemeentegeld aan uitgegeven, maar het resultaat was nihil. Het ging destijds over horeca, uitgaan en de leefomgeving. Het heeft niets uitgehaald.

Onze gemeentebelasting is toen aan dit soort verslindende projecten besteed en het heeft amper tot iets geleid.

Ik denk dat het ook nu weer een hoop gebakken lucht is en de uitvoering zal waarschijnlijk lang op zich laten wachten.

Ik vind de stadsvergroening een papieren werkelijkheid.

Ja Bart, je doet het goed dat je bij de groep pro-actieve burgers behoort, maar zoals jij het beschrijft, wordt alles weer in doelgroepen opgesplitst en het resultaat zal waarschijnlijk in de bureaula van de ambtenaren komen te liggen.

Nee, ik ben niet negatief maar wel een realist. Tot nu toe is vrijwel alles wat de lokale overheid en de lokale politiek hebben besloten amper uitgevoerd.

Deelname van de burger is noodzakelijk in dit soort projecten, maar burgerparticipatie geeft niet de doorslag in het geheel. Althans, ik heb daar in al de jaren dat ik hier woon nooit iets van gemerkt.

Neem nou het voorbeeld van de vreselijke banken op het Marktplein. Zo lelijk en een aanfluiting voor de omgeving. Wie heeft hier nou de doorslag in gegeven. De burger, de ambtenaar of het ingehuurde bureau.

Je geeft aan dat kunst, horeca, verlichting en welk meubilair er in het vergroenende deel dient te komen ook is besproken.

Ik ben benieuwd of dit echt soepel is gegaan. Mijn ervaring met de horeca is, wat ik van de uitbaters hoor, dat de gemeente eerder tegenwerkt dan meewerkt.

Als je voor je horecagelegenheid reclame maakt dan mag je veel belasting betalen. Dit heet toch precario. Als een terrasstoel te ver staat kun je hier al een boete voor krijgen. Dankzij corona is het weliswaar iets versoepeld, maar alleen omdat de burgers anders te dicht op elkaar zouden zitten en dat kon en mocht niet i.v.m. het gevoerde onderdrukkende beleid van de overheid.

Mijn angst is dat de zogenaamde progressieve gemeenteraad en B en W meer ambtelijke beperkingen gaan opleggen aan de ondernemers en met name aan de horeca, want die zal het moeten ontgelden.

Ik ben heel blij dat jij zo betrokken bent bij je leefomgeving Bart, maar neem nou de afgebladderde winkel aan de Marktstraat achter jouw huis. Een doorn in het oog en zo ontsierend voor de leef- en horecaomgeving. B en W had hier allang wat aan kunnen doen. Het ontsierende gebouw staat nog steeds lelijk te zijn. Ik durf er een glas wijn op te zetten dat we nog jaren tegen deze rotzooi zullen aankijken.

Nee Bart, doortastendheid is nu belangrijk en niet het oprichten van een groot aantal werkgroepen die elkaar kietelt om aan het werk te blijven. Zo kan ik nog veel meer aanwijzen in het centrum dat door het vele praten nog niet is veranderd.

Ik hoop inderdaad dat we een mooie groene zone krijgen in het centrum, zodat horeca, winkels en wonen goed gecombineerd kunnen worden. Ik ben benieuwd of dit de komende zes jaar gerealiseerd gaat worden. Ik hoop dan, D.V., 75 jaar te worden en ik wil dat zeker nog mee gaan maken. Of dit gaat lukken wacht ik met groene belangstelling en enige scepsis af.

Dank Bart voor je uitnodiging om naar het openluchtevenement te komen.

Wie weet doe ik dit wel. Genieten in het groen.

Over evenementen gesproken, ik hoor graag hoe jij naar het evenementenbeleid kijkt van de gemeente Apeldoorn. Ik hoor hier hele vreemde verhalen over.

Wil jij hier jouw visie over geven, dan reageer ik daarna weer op jou.

Fijne week en groet,

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!