1-2’tje: ‘De Apeldoorner gaat zich echt niets aantrekken van het betuttelende vuurwerkverbod’

Woensdag 20 december 2023

Door Peter Vroon

Hoi Bart,

Zo vlak voor de feestdagen nog een bericht van mij.

Terugkijkend op de verkiezingen en alle voors en tegens van links en rechts hebben we in ieder geval een Kamervoorzitter die van Gerard Reve houdt en ik ben echt benieuwd of hij de vergaderingen gaat openen met poëzie.

Zo vlak voor de feestdagen gaan mijn gedachten uit naar Oud & Nieuw. Ik hoorde dat de vuurwerkbranche niet meer wil spreken over vuurwerk, maar over vierwerk.

Hoe kijk jij hier tegenaan: moet vuurwerk afsteken cultureel erfgoed worden?

De gemeente Apeldoorn heeft in juli 2021 in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen: “..dat het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling in de gemeente Apeldoorn is verboden En tijdens Oud & Nieuw geldt er in Apeldoorn een vuurwerkverbod. ( Cat2/F2)

Om samen het nieuwe jaar feestelijk in te gaan, worden er verschillende grote aftelfeesten georganiseerd: in het Zuiderpark en op het Zwitsalterrein. Daarnaast stelt de gemeente een budget beschikbaar voor inwoners om ook op andere plekken samen het nieuwe jaar in te luiden. Wellicht wilt u samen oliebollen bakken of zelf een aftelfeest, zonder vuurwerk organiseren…”.

Ik las dit op de website van de gemeente Apeldoorn. Goede initiatieven, maar ik zie echt niet gebeuren dat we in de Maten of Apeldoorn Zuid oliebollen gaan bakken om feest te vieren zonder vuurwerk. Dat past niet bij het karakter van de Apeldoorner / Nederlander. Ik vind deze suggestie echt een betutteling vanuit de politiek en de gemeente Apeldoorn.

Apeldoorn is een van de 12 grote gemeentes waar een algemeen verbod geldt voor Oud & Nieuw. Bart, ik ben er niet op tegen hoor dat we per se vuurwerk moeten afsteken. Ikzelf steek al jaren geen vuurwerk af omdat ik er geen behoefte aan heb. Maar ik geniet echt wel als om 12 uur ’s nachts het vuurwerk gaat knallen en de mooiste kleuren de lucht in gaan. De kruitdampen inademen en de buren een goed Nieuwjaar wensen. Twee uur knallen per jaar moet mijns inziens echt wel kunnen.

Waar ik echt moeite mee heb, is dat hulpverleners geïntimideerd worden en hun werk niet kunnen uitvoeren. Ik hoop echt dat we dit in Apeldoorn niet laten gebeuren. Ik geloof zelf meer in vuurwerkvrije plekken in Apeldoorn. Niet in de buurt van zorginstellingen en waar veel dieren zijn. Mogelijk dat dit beter gaat helpen.

Ik heb nu al medelijden met de boa’s en agenten die moeten gaan handhaven. Dit is onbegonnen werk voor deze mensen. De boetes en handhaving zullen echt geen effect hebben hoe hoog ze ook zijn. De mensen blijven toch wel vuurwerk afsteken. Ik vind ook dat dit moet blijven kunnen.

Maar wie weet Bart, lukt het wel om alles ‘vierwerk’ vrij te houden en blijkt Apeldoorn het ‘braafste jongetje van de klas’ te zijn.

Bart, ik zie het ervan komen dat, als er echt gehandhaafd gaat worden, de mensen buiten de gemeente gaan knallen en met vuurwerk gaan spelen. Ik heb er echt een hard hoofd in dat er geluisterd gaat worden naar onze lokale overheid die dit de Apeldoorner op wil leggen. Ik denk zelf dat het nu een kat-en-muisspel gaat worden tussen de burger en de overheid om te kijken wie het slimst en het sterkst is.

Ik hoor graag van jou na de jaarwisseling hoe het jou vergaan is in de binnenstad van Apeldoorn. Ik vermoed dat jij wel te vinden zult zijn op het Zwitsalterrein.

Ik wens je in ieder geval veel plezier en een geweldige start van 2024 in ons mooie dorp.

Hartelijke groet,

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!