1-2’tje: ‘De binnenstad heeft geen ziel en zal die nooit krijgen’

Donderdag 21 september 2023

Door Peter Vroon

Hoi Bart,

Inderdaad Bart, het was behoorlijk warm in Apeldoorn. Maar ja dit is al jaren zo. Apeldoorn is vaak te vochtig en te warm. Zolang ik in dit dorp woon ervaar ik dat.

Als het regent, regent het in Apeldoorn. Het hoge vochtgehalte in de lucht werkt benauwend en voor de duidelijkheid, mijns inziens heeft dat niets te maken met het klimaat. Maar ja de klimaatwappies zullen dit uiteraard tegenspreken.

Bart, jouw idee van vergroening van het centrum zal waarschijnlijk een heel klein beetje effect hebben op de warmte binnen het centrum. Het is natuurlijk wel zo dat schaduw heerlijk verkoeling geeft in een omgeving zoals het centrum. Ja de zinderende hitte van de hoofdstraat werkt niet bevorderend op de gezondheid van de burger.

Bart, ik kan me voorstellen dat je, als participant, positief naar het geheel kijkt voor dit project. Ik ben benieuwd hoe de gemeente Apeldoorn het in de praktijk gaat inrichten om iedereen naar het centrum te gaan brengen.

Tja, de leegstand van winkels is echt een probleem en om die weg te werken met natuur en zo die leegstand te verbloemen is ronduit slecht. Ik geloof dat het maar een klein deel te maken heeft met online kopen. Het zijn mijn inziens eerder gevolgen van de maatregelen die de overheid heeft genomen tijdens de vele lockdowns en het feit dat de winkels alleen via een click en collect periode open konden blijven. Het feit dat de belastingdienst weer actief is om geld terug te krijgen van ondernemers zal zeker nog tot meerdere faillissementen gaan leiden en dat zullen we terugzien in het centrum. De droevigheid en de leegstand van de Oranjerie vind ik bijna net zo erg als het oude centraal beheer gebouw.

In de kern ben ik het met je eens om de binnenstad te verfraaien, maar Bart, deze ideeën bestaan al heel lang en tot nu toe is er nog weinig gebeurd.

De papieren werkelijkheid van de vernieuwing is nog steeds reëel op papier, maar ik zie alleen maar dat de lokale overheid de burger uit het centrum weert. Als voorbeeld wordt het de automobilist bijna onmogelijk gemaakt om naar de binnenstad te komen. Het is ronduit ergelijk. Ik hoor veel mensen hierover klagen, lees de commentaren maar op de socials over deze plannen.

Recentelijk stond er nog een artikel in de Stentor over het opheffen van parkeerplaatsen en de gevolgen die dit heeft voor sommige ondernemers. Het vervelende is dat de macht van de lokale overheid te groot is. Ik vind dat het automobilistje pesten is geworden. De burger op hoge parkeerkosten jagen. Ja, Q-Park is de winnaar, doordat de inkomsten naar hun gaan. Ik vind het ronduit schandalig dat de gemeente Apeldoorn hier te weinig tegen doet.

Bart, het is beter boodschappen te doen in de wijken dan in de binnenstad. In de wijken is vaak genoeg ruimte om te parkeren en om genot te ervaren van de woon- en leefwijze. Het is daar vaak gezelliger en knusser dan in het centrum.

Het spijtige is wel dat er te weinig leuke horeca in de wijken is, want ik denk dat vele Apeldoorners anders niet meer in het centrum zouden komen. Boodschappen doen is vaak een noodzakelijk kwaad in het centrum. Ik hoor vaak dat mensen het winkelen op de Koninginnenlaan en de Asselsetraat leuker vinden dan in het onlogische centrum waar fiets en auto geweerd worden.

Ik ben het helemaal met je eens dat de buslijnen in het centrum extra aandacht dienen te krijgen in plaats van deze weg te bezuinigen. Daarnaast is het wel van belang dat de bussen regelmatig blijven rijden. Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat RRReis regelmatig niet aan hun verplichtingen voldoet om bussen in en door het centrum te laten rijden. Zo vaak heb ik voor niets staan wachten op een bus. Die reed dan niet om onduidelijke redenen. Vooral op lijn 1, vanuit Berg en Bos naar het station, is dit zo vaak gebeurd.

Dus ja Bart, met een goed functionerende busmaatschappij, met snelle doorstroom naar het centrum, kan men mogelijk meer mensen in het OV krijgen. Jouw voorstel om weer een euro kaartje in te voeren lijkt me daarbij een goed plan.

Wel ben ik met je eens dat het spijtig is dat wethouder Jeroen Joon is vertrokken, dat betreur ik. Hij is een kanjer en ik heb gezien dat hij een hart heeft voor de ondernemers.

Hij was juist de verbinder vanuit de politiek in de periode  van de gedwongen lockdowns. Hij zocht naar oplossingen en stimuleerde de ondernemers. Die rol had ik van de burgemeester verwacht in die periode, maar die bleek eerder een handhaver te zijn van de wettelijke maatregelen. Jeroen is echt een verademing als bestuurder. Harderwijk mag blij zijn met zo’n empathische burgervader. 

Bart, veel plezier en blijf vooral dromen over onze gezamenlijke mooie toekomst met veel bomen en blad in het centrum .

Ik hoop in ieder geval dat die vervelende stroom die door het centrum gaat weg gewerkt gaat worden. Vooral in de marktstraat is het me dat een doorn in het oog. Gevaarlijk voor ouderen en het voegt mijns inziens niets toe, maar ik weet dat jij het daar, als bewoner naast die stroom, niet mee eens bent. 

Een hartelijke groet, 

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!