1-2’tje: ‘De tijdelijke brug moet er komen voor de studenten en het geldverslindende zwembad niet’

Woensdag 17 mei 2023

Door Peter Vroon

Ja Bart, ik ga graag in op jouw vraag waarom ik een voorstander ben van de tijdelijke brug over het Kanaal.

Je hebt het over geldverkwisting als argument. Het is maar hoe je het bekijkt. In ons land en onze stad wordt vaker geld over de balk gegooid. Overigens is er geld genoeg als we naar het landelijke beleid kijken en dan valt dit bedrag echt wel mee. De leraren die jij als argument opvoert zijn er sowieso niet. Ik denk dat er dus echt geld over blijft om te besteden aan een tijdelijke brug.

Ik vind het juist vanuit de onderwijsinstelling een ontzettende aardige manier van handelen naar de studenten die daar komen. Het is de bedoeling om Apeldoorn juist aantrekkelijk te maken voor en door studenten. Zo kunnen we gaan groeien naar een echte studentenstad. Ik vind het echt geneuzel dat iedereen zich druk maakt over deze brug, terwijl de discussie moet gaan over het feit hoe we meer studenten hier naar toe kunnen halen. Daar moet het politiek over gaan en niet over een bijzaak als een brug. Daarnaast is vijf minuten misschien niet veel, maar de studenten van deze generatie hebben het toch al zo moeilijk en druk. Ik vind dat we, al is het maar tijdelijk, hen hiermee prima kunnen helpen.

Overigens kunnen ook de Apeldoorners hiervan gebruik gaan maken, dus is het niet alleen voor studenten bedoeld.

We horen toch ook niemand klagen dat sinds de Freulebrug er ligt mensen vijf minuten moeten omlopen. Er wordt gretig gebruik gemaakt van deze brug en dat project gaf ook de nodige reuring.

Maar terug naar de tijdelijke brug. Ik vind het voor de studenten aantrekkelijk en ook voor de onderwijsinstelling. Het is een kleine faciliteit om extra aantrekkelijk te worden als locatie voor de studenten. Dit heeft als bijkomend gevolg ook een positief effect op de plaatselijke economie. Hoe meer studenten er komen hoe aantrekkelijker Apeldoorn wordt als studentenstad. Het heeft zeer positieve effecten op de lokale economie denk ik.

Inderdaad Bart, een flauw voorbeeld om de brug en gekwalificeerd personeel met elkaar te vergelijken. Al gaat het maar om een tijdelijke brug. De studenten zijn met die brug geholpen en de de onderwijsinstelling evenzo. Daarnaast, wat is tijdelijk? Laat de politiek in Apeldoorn dan gelijk een definitief besluit nemen. Kennelijk is dat een groter probleem. Wel ergens op tegen zijn, maar oplossingsgerichte politiek bedrijven is moeilijk voor sommige partijen in de gemeenteraad. Ik denk dus in de eerste plaats aan de studenten. Als we hen het iets gemakkelijker maken dan heeft dit positieve effecten voor de toekomst. De studenten zijn immers het menselijk kapitaal voor een betere toekomst. Ze hebben het al zo moeilijk in deze maatschappij met veel agressie en tegenstellingen.

Nieuw Zwembad typisch Apeldoornse verkwisting

Over het nieuwe zwembad aan de Vlijtseweg moet ik ook mijn wenkbrauwen fronsen. De Sprenkelaar is misschien gedateerd, maar ik zie met genoegen terug op dit zwembad. Mijn vier kinderen hebben daar allemaal zwemles gehad en deze locatie is redelijk centraal gelegen in Apeldoorn.

Ik ben het eigenlijk wel met je eens dat dit nieuwe zwembad veel verkeersproblemen met zich meebrengt en overlast voor de buurt. Het is een feit dat dit in de Apeldoornse politiek een heet hangijzer is en een “duivels dilemma” zoals dat in de raad genoemd werd.

De ervaringen met een groter bad, zoals dat in Amersfoort, stemmen mij niet hoopvol. De dure exploitatie is schrikbarend en uiteraard worden de prijzen dan doorberekend aan de klant.

De wethouder noemt het een investering voor de komende veertig à vijftig jaar en verwacht dat de actieve generatie van dat moment alleen maar blij is dat er een nieuw bad is gekomen.

Een grapje Bart, maar eigenlijk zou een nieuw bad op de plek van de Mirador kunnen komen. Lekker centraal voor iedereen en goed voor de studenten die in ons bruisend Apeldoorn gaan komen en prima via de tijdelijke brug naar het zwembad kunnen lopen.

Ik denk ook dat renovatie van de Sprenkelaar een mogelijke oplossing kan zijn of men moet in zijn geheel kijken naar een nieuwe locatie. In de buurt van Omnisport wellicht?

Hartelijke groet,

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!