1-2’tje: ‘Een tijdelijke brug over het kanaal is je reinste kapitaalvernietiging’

Woensdag 10 mei 2023

Door Bart Lauw

Beste Peter, je vroeg mij vorige week wat ik vind van die tijdelijke brug die men wil aanleggen over het kanaal. Kort maar krachtig: geldverkwisting in optima forma. Hoe heeft men dat kunnen bedenken. De kosten bedragen € 650.000 en dat wordt betaald uit het onderwijspotje. Een gotspe! Voor dat bedrag kunnen ook leraren worden aangenomen, want het is geen publiek geheim dat er een schreeuwend tekort is aan onderwijzend personeel.

Het gaat om een brug over het kanaal aan de De Spoorstraat die studenten van de nieuwe opleiding Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) van het station sneller naar hun opleiding brengt. De totale tijdswinst bedraagt nog geen vijf minuten. Wat is er mis mee om een blokje om te lopen en de Welgelegenbrug te pakken. Op een gemiddelde schoolcampus loopt men meer kilometers op een dag.

Het meest absurde van het plan is wel dat het een tijdelijke brug betreft. Over enkele jaren komt er al een brug op vrijwel dezelfde locatie. Dan valt dit toch niet uit te leggen? Je reinste kapitaalvernietiging. Dat is geen hogere wiskunde. Gelukkig maar, want voor hogere wiskunde heb je weer een leerkracht nodig en die worden steeds schaarser als uit hetzelfde potje een tijdelijke brug prioriteit heeft boven goed gekwalificeerd personeel. Ik geef toe, dit is een wat flauw voorbeeld, maar het laat onverlet dat een tijdelijke fietsbrug echt een no go is.

Met grote verbazing heb ik vernomen dat jij wel een voorstander bent van dit onwenselijke idee. Ik ben echt heel benieuwd naar je beweegredenen en argumenten. Lees ik die volgende week?

Ook ben ik nieuwsgierig hoe jij denkt over de komst van een nieuw zwembad aan de Vlijtseweg. Is dat nu echt nodig? Ok, zwembad de Sprenkelaar is gedateerd, maar is volgens mij nog prima te renoveren. Daarnaast vraag ik mij af of deze locatie wel zo goed gekozen is. Ik voorzie veel verkeers- en parkeerproblemen aan de Vlijtseweg, zeker nu de plannen zijn veranderd van een kleinschalig 8-baans 25-meterbad naar een twee keer 8-baans 25-meterbad, een doelgroepenbad van 25 meter bij 12,5 meter, speciaal voor kinderen en ouderen en een peuterbad van 40 m2.

Beste Peter, ik zie je reactie weer graag tegemoet. Wees gegroet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!