1-2’tje: ‘Een volledig groene binnenstad geeft meer allure aan een centrum’

Woensdag 7 juni 2023

Door Bart Lauw

Hoi Peter,

We gaan wel zien wat het gaat worden met het stadhuis. Je bent inderdaad een volledig andere mening toegedaan dan ik. Wel grappig dat je zegt dat je liever wil dat het Marktplein een park wordt. De hele binnenstad gaat namelijk al een groot park worden in de nabije toekomst. Dat heeft inderdaad te maken met die abri’s in de binnenstad waaraan je refereerde en waarop je o.a. schrijver dezes hebt kunnen zien hangen de afgelopen weken. Ik geef toe, bescheidenheid is niet mijn sterkst ontwikkelde eigenschap, dus leuk dat ook jij mijn foto in de bushokjes hebt zien hangen, maar het gaat daarbij wel vooral om de inhoudelijke boodschap van de poster.

De gemeente heeft het plan opgevat om de binnenstad volledig te vergroenen. Het mooie van dit unieke project is dat men heeft besloten dat niet vanuit de witte en ivoren stadhuistoren te doen, maar daarbij pro-actief de inwoners van Apeldoorn te betrekken. Bij de keuze van het eerder besproken Marktplein konden alle Apeldoorners stemmen, maar voor dit project kon men in vier plangroepen, gedurende vier avonden, brainstormen, discussiëren, initiatieven nemen op het soort groen, maar ook op het gebied van kunst, horeca, verlichting of welk meubilair er in het vergroenende deel dient te komen.

Zelf heb ik geparticipeerd in de plangroep “De Grote Markthof”. Dat is het gebied Marktstraat, Beekstraat, deel Hoofdstraat. Aangezien ik midden in dat gebied woon, is het zeer prettig om zelf mede de regie van mijn leefomgeving in handen te kunnen nemen. Heel mooi dat zoiets wordt gefaciliteerd door de gemeente.

Beste Peter, het lijkt in onze samenleving soms wel usance om altijd maar negatief commentaar te leveren op onze overheid en soms is dat zeker niet ongegrond, maar gemeente Apeldoorn komt wel steeds vaker met ambitieuze projecten en initiatieven, waarbij de inwoners democratisch betrokken worden. Zeer toe te juichen vind ik. Ons witte stadhuis heeft hierdoor in ieder geval geen ivoren toren. Hoe sta jij daar in?

De binnenstad gaat de komende jaren serieus de strijd aan tegen verstening en hitte. Apeldoorn wordt een stad in het groen. Ik ben er blij mee. Voor het bekijken van de plannen van ons centrum kan je klikken op https://stadspark.apeldoorn.nl. Daar zie je ook een video met alle schetsontwerpen van onze toekomstige groene binnenstad.

Beste Peter, ga er een mooi weekend van maken. Het wordt heerlijk weer. De perfecte temperatuur om te picknicken in ons mooie groene Oranjepark. Zondag zijn daar ook weer de wekelijks gratis te bezoeken muziektentconcerten. Een heel fijn evenement in het groen. Zie ik je daar?

Een zonnige groet, Bart

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!