1-2’tje: ‘Het wordt tijd dat ondernemers in de binnenstad zich verenigen’

Woensdag 15 november 2023

Door Peter Vroon

Beste Bart,

Het is heerlijk genieten in Turkije. Ik ben hier bij Cees de Wilde. En niet voor de eerste keer. Hij is een hartsvriend van mij en het is altijd goed om samen qualitytime door te brengen.

Echt heel apart dat we zo snel gewend zijn geraakt aan de nieuwe trend van kopen en bezorgen. Ik doe er zelf ook aan mee. Hier in Turkije zie ik dat veel minder. Er is hier nog een echte ondernemersgeest en ook geen enkele leegstand.

Bart, niet dat ik tevreden ben over de bezorging van de pakketdiensten.

Eén bezorgdienst spant de kroon voor slechte bezorging en dat is wat mij betreft PostNL. Nooit op tijd, altijd een excuus en klagen heeft geen zin. In de app is hier geen mogelijkheid voor. Dat is tegelijkertijd een manco, dat klachten niet worden behandeld. 

Het viel me echt op dat half oktober al de feestverlichting in het centrum werd geplaatst. Redelijk vroeg, maar ja het moet gezelligheid voorstellen. Ik vind het flauwekul en overbodig.

Het online winkelen heeft uiteraard een vlucht genomen, maar of dit alleen de oorzaak is van de leegstand in het centrum dat betwijfel ik. Vergeet niet dat de overheid van Hugo en Mark heeft ingegrepen om de ondernemers het bar moeilijk te maken in de periodes van collective lockdowns en dat hierdoor vele ondernemers het niet hebben kunnen redden. Overigens was het online winkelen al lang in ontwikkeling. In de begintijd gingen bedrijven hier niet op in, omdat er gedacht werd dat lokaal winkelen altijd zou blijven. Nee, dat gebeurde dus niet. Winkeliers moesten hier erg aan wennen en gelukkig waren er creatieve ondernemers die hier tijdig op in sprongen. 

Bart, zo kom ik met een omweg op het onderwerp van jouw betoog, niet over de leegstand van de binnenstad panden op zich, maar de creatieve opvulling ervan. Ik ondersteun je gedachte over het stadsmuseum, maar Bart, dit is echt een probleem van het centrum van Apeldoorn. 

In winkelcentrum Eglantier is dit geen enkele zorg. Daar hebben ondernemers en kunstenaars elkaar gevonden door de leegstand op een creatieve manier aan te pakken en lege winkels op te vullen met kunst. Er is daar een goede samenwerking tussen de ondernemersvereniging, de kunstenaars en de eigenaars van de gebouwen. Het kan dus gelukkig wel. Als er daar wat leeg staat is dit snel opgelost. Het lijkt me dat dit in de binnenstad ook moet kunnen, of zitten daar veel huisjesmelkers die andere belangen dienen?

Ik denk dat het tijd gaat worden dat ook de ondernemers in de binnenstad zich gaan verenigen in een collectief met kunstenaars om dit mogelijk te maken. Of de eigenaren van panden dit ook willen is de hamvraag. Ik denk dat hier voor de politiek ook een grote verantwoordelijkheid ligt om in te gaan grijpen, in goed overleg met de ondernemers en eigenaren van winkelpanden.

Het wordt heel onaantrekkelijk om in het centrum te winkelen. Er is weinig te beleven op dit moment en verpaupering ligt op de loer als we de etalages inderdaad niet creatief aanpakken.

Ik constateer, nogmaals, dat hier in Turkije van enige leegstand geen sprake is.

Juist zijn hier grote winkelcentra en een overvloed aan winkels en in de kleine straatjes is geen pand leeg, net als jij ook constateerde in Oost-Europa. Je kunt hier uren doorbrengen in winkelcentra.

Bart, je noemt het voorbeeld van Patricia Wijsma, een geweldig creatieve onderneemster die altijd mogelijkheden ziet en doortastend is. Zij kon natuurlijk een pand betrekken, omdat een eigenaar dat haar gunde. Een uniek concept om leegstand tegen te gaan in deze tijd. Ook zij is nu weer op zoek naar een nieuwe locatie en dat zou de gemeente direct moeten faciliteren naar mijn idee. Ik denk dat de Eglantier als voorbeeld kan dienen hoe het wel kan.

Beste Bart, ik vind het prima om in een winkel een wijntje te gaan drinken of een hapje te nuttigen, maar dit geeft natuurlijk weer problemen met bestemmingsplannen van de lokale overheid. Je hebt volmondig een punt dat ze dat snel en efficiënt moeten aanpakken of zelfs loslaten, maar zoals het vroeger was gaat het echt niet meer worden helaas. Je kan tegenwoordig sneller via het internet zaken bestellen dan dat de producten in de winkel liggen. We zullen aan de nieuwe werkelijkheid moeten wennen. Ik doe hier zelf ook echt aan mee, gewoon omdat het meer mogelijkheden biedt en sneller werkt. Ik denk echt dat de lokale politiek aan zet is om in het centrum zaken aan te pakken en te versoepelen, maar ik vraag me af of dit gaat gebeuren.

Apeldoorn is nou niet echt het voorbeeld van vernieuwing van nieuwe concepten. Progressief denken is hier niet gewoon. Vaak lopen we jaren achter op nieuwe ontwikkelingen die in de Randstad al lang gemeengoed zijn.

Ach, in het kader van het stadspark weet je maar nooit of we 20 nieuwe winkels krijgen volgens het concept à la Mansion24 aan het Leienplein. Volgens mij is dat een van jouw hotspots. Robin en zijn team begrijpen hoe je verschillende behoeften kan verenigen met elkaar. Of dat de toekomst wordt voor de binnenstad? Ik voorzie een ijdele hoop voor het centrum. Het is hopen tegen beter weten in. 

Görüşürüz, Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!