1-2’tje: ‘Maak van het plein van de toekomst een stadspark en breek het stadhuis af’

Woensdag 31 mei 2023

Door Peter Vroon

Beste Bart,

Ja, ik was er ook bij toen we als Apeldoorners konden stemmen op een ontwerp voor het nieuwe Marktplein.

Uiteraard een goede zaak dat er nu eens geluisterd werd naar de inwoners van Apeldoorn. Eerlijk gezegd weet ik niet meer waar ik op gestemd heb. Mogelijk toch voor het huidige model dat nu gaat komen, omdat alle ontwerpen nou niet bepaald schoonheid uitstraalden en dit het minst lelijke ontwerp is.

Ik ben benieuwd hoe lang dat dak stand houdt voor er weer tonnen aan verbouwingen gaan komen omdat de kleur van de Markthal grauw gaat worden.

Maar ja een grauwe hal in een grauwe omgeving, zoals het nu al is, is niet echt een verrijking te noemen.

Over grauw gesproken, jij bent echt de enige in Apeldoorn die het witte stadhuis mooi vindt. Ach Bart, iedereen heeft recht op een eigen mening. Ik heb nog nooit zo’n lelijk bouwwerk gezien in Apeldoorn. Daar zijn al vele politieke koppen over gerold. Het was al te klein voordat het gebouwd werd. Wat een kleurloos en fantasieloos gebouw is ons gemeentehuis toch. Ik kom in veel plekken in Nederland, maar dit stadhuis is echt het lelijkste gedrocht wat er bouwkundig bestaat. Zo fantasieloos. Het doet gewoon zeer aan je ogen als je er naar kijkt.

Ook in het verleden, toen het vorige stadskantoor er nog was, was dat ook al een fantasieloos gebouw. Apeldoorn heeft een abonnement om alleen maar saaie overheidsgebouwen te laten ontwerpen. Niet alleen het huidige stadhuis en het oude stadskantoor in de buurt bij het Beekpark, maar ook het afzichtelijke gebouw van het Kadaster aan de Hofstraat.

De nieuwe markthal is, in combinatie met dit lelijk gapende plein, volgens mij gedoemd te mislukken.

De overdekte markthal gaat eerder een plek worden waar je kunt schuilen voor de regen. Inderdaad, een lelijk groot afdak van 17 meter hoog gaat de schoonheid echt niet bevorderen. Het gaat een mooie kampeerplek worden en een ideale hangplek voor jong en oud.

De duurzaamheid van het dak was zeker een voorwaarde om te bouwen en die door de “linkse klimaatkerk“ werd toegejuicht. Milieureligie op het dak van de markthal.

Dan kan het stadsbestuur straks pronken met het feit dat we alles doen aan het klimaat en milieu, want het klimaat is de nieuwe religie geworden in mijn ogen.

Bart, aan sneuvelende wethouders is Apeldoorn rijk en het is een traditie dat er politieke koppen rollen de afgelopen vijftig jaar. Logisch dat dit bij dit project niet anders is.

We kunnen beter gaan zorgen dat het marktplein een park gaat worden midden in de stad met leuke zitjes in plaats van die lelijke banken die er nu staan.

Ik weet niet welke architect is ingehuurd om datgene dat lelijk was nog lelijker te ontwerpen. Nogmaals, het Marktplein als park lijkt mij een veel beter idee. Vergroening in het centrum is sowieso een hot item van de gemeente volgens mij. Bart, ben jij daar ook niet actief bij betrokken? Ik zie jouw hoofd op diverse abri’s in het centrum staan m.b.t. dit project. Wat is jouw visie er precies over?

Kortom Bart, nee ik juich het markthalplan niet toe, omdat ik vind dat het lelijke stadhuis eerst tegen de vlakte moet gaan. “Al draagt het stadhuis een gouden ring het Stadhuis en de markthal blijven een lelijk ding”.

Vriendelijke groet,

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!