1-2’tje: ‘Nieuwe woontoren El Mirador is een aanwinst voor de stad’

Woensdag 26 april 2023

Door Bart Lauw

Beste Peter,

El Mirador… Dat klinkt mooi, vind je ook niet? Het klinkt exotisch en als je niet beter weet zou je denken dat je aan een van de Spaanse Costa’s zit.

Niets is echter minder waar, het is de naam van een fraaie woontoren in het centrum van ons eigen Apeldoorn. Als binnenstadbewoner ben ik heel blij met deze stijlvolle hoogbouw. El Mirador, een prachtige naam. Spijtig dat de bouw van de toren nu stil ligt, maar ik ga ervan uit dat dit van tijdelijke aard is. De realisatie van dit project moet doorgang vinden. Ik geef toe, om Apeldoorn aan het Kanaal te vergelijken met Torremolinos aan de Mediterranean gaat enigszins mank, maar een grootstedelijke allure aanbrengen aan onze stad juich ik van harte toe. 

Ja, ik zeg heel bewust “stad”. De laatste tijd lees ik weer regelmatig de discussie of wij een stad of een dorp zijn. We mogen, mijns inziens, veel grootstedelijker gaan denken in Apeldoorn. De Apeldoornse slogan “Gewoon in Apeldoorn” die vaak wordt gebezigd is toch een gotspe, Peter? 

Laat de Mirador het begin zijn van een levendig stadscentrum. Zelf woon ik al 18 jaar in de binnenstad, midden op de Hoofdstraat en ik wil er echt niet weg, maar meer reuring en beleving is zeer wenselijk.

Peter, zoals het jou ook wel bekend is moeten er 2000 woningen bij komen in Apeldoorn voor 2030. Wat mij betreft krijgen we ook een Mirador 2 en Mirador 3 binnen de centrumring. Het begin van een skyline met fraaie hoge gebouwen zie ik helemaal zitten. Doen we dat niet dan komt er onvermijdelijk versnippering van woningen. Dan komen er bijvoorbeeld meer woningen bij het Zwitsalterrein. Die locatie is cultureel erfgoed, dat moet je niet gaan vertroebelen met woningen tussen de fraaie industriële vormgeving. Hoogbouw buiten de centrumring is wat mij betreft ook een no go. Daar moet de natuur zijn natuurlijke doorgang vinden. 

Hoogbouw in het centrum is echt onmisbaar voor Apeldoorn. Er start nu een project om de binnenstad van Apeldoorn te vergroenen. In dat proces worden bewoners en ondernemers op unieke wijze betrokken. Van die vergroening ben ik een groot voorstander, maar laten we daarnaast het gebied tussen het station en de Hofstraat de skyline van de Veluwe maken. Het oude CB-gebouw als volgend project aanpakken en, in de stijl van het gebouw, de lucht in bouwen. Creëer op die locatie een ultieme mix van koopwoningen en huurwoningen. Als je met de trein Apeldoorn inrijdt moet je de stadse identiteit meteen kunnen proeven. Achter deze “skyline van de Veluwe” kan het groen verder terugkomen. 

Hoogbouw in de binnenstad is onmisbaar voor Apeldoorn. Wat is jouw visie hierop, Peter?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!