1-2’tje: ‘Saaie Marktplein mag voorbeeld nemen aan reuring Raadhuisplein’

Woensdag 1 november 2023

Door Peter Vroon

Hoi Bart,

Ik had de afgelopen week een droom die ik je in het kort ga vertellen;

Ik stond ter hoogte van Nova in de Marktstraat te kijken richting het Marktplein. Alom verbazing dat ik daar een Cruiseschip zag liggen in mijn dromen. Een geweldig gevaarte, imposant, echt een schip met uitstraling. Ik kreeg zin om daar een reisje mee te maken, om heerlijk verwend te worden en te luilakken.

In mijn droom liep ik richting het cruiseschip en plotseling, lag er geen schip, maar ontwaarde ik het stadhuis van Apeldoorn. Bart, je raadt het al, ik werd wakker uit een boze droom.

Ik zag het stadhuis, oftewel het gemeentehuis liggen en uiteraard de markthal in aanbouw. Deze breng ik regelmatig in beeld op Apeldoorn Direct.

Je vraagt naar mijn persoonlijke mening hierover.

In een paar woorden gesproken, het past in het huidige beeld van het marktplein. Kaal, zonder sfeer en er zit ook geen samenhang in. De markthal vind ik eigenlijk veel te klein voor het mistroostige Marktplein. Het had van mij zelfs twee keer zo groot mogen worden.

We hebben nu dus het gemeentehuis, wat ik echt een oerlelijk gebouw vind en de markthal in aanbouw die eigenlijk niet in verhouding staat qua grootte van het plein, met daarnaast de grote banken die lelijk en onbehouwen zijn.

Bart, het lijkt er op dat we in politiek Apeldoorn kennelijk niet in staat zijn om tot iets sfeervols te besluiten. Daarnaast, de bouw van het stadhuis was een financieel debacle en ook voor deze hal is er een fikse overschrijding van de begroting. Bij de bouw van het stadhuis sneuvelde er een wethouder, bij deze markthal idem dito. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Het lijkt een boze droom. Een soort “ Groundhog Day “ waar we niet uitkomen.

Ja, ik heb ook gestemd op de bouw van de markthal en ben er dus ook mede verantwoordelijk voor. Ik droom nog steeds van het cruiseschip dat er vanuit de Marktstraat op leek, maar wat een grote teleurstelling blijkt te zijn.

Ja, ik droom ook nog steeds dat er samenhang gaat komen in het geheel van het Marktplein. De boze werkelijkheid is dat het er droevig uitziet. Een kaal en groot plein met een paar zielige waterstralen die zogenaamd sfeer moeten brengen. Mijn droom is om het stadhuis te slopen en er een groot festivalterrein met veel eethuisjes en permanente tentoonstellingen te plaatsen. Veel openluchtactiviteiten met live muziek .

Zorg in de winter voor warme activiteiten. Laat het een plein worden waarin kinderen kunnen spelen en lachen. Een plein waar gezellige drukte hoorbaar is. De sfeer, de reuring, die juist wel weer te vinden is aan de andere kant van het raadhuis waar de mensen kunnen trouwen. Ik bedoel het Raadhuisplein waar Café de Paris zit en andere horecagelegenheden. Een plein waar we voor het hele jaar weten wat er iedere week te doen is en waarvoor we iedereen enthousiast kunnen maken

Het stadhuis kan ook veel kleiner. Laat de ambtenaren thuis werken. We gaan toch over naar een digitale overheid waarin we alles vanuit huis moeten regelen. De periode van de verplichte lock-downs heeft geleerd dat alles gewoon door kon gaan en ik neem aan dat de ambtenaren toen gewoon thuis werkten.

Beste Bart, ik hou die droom vast en hoop dat de politiek nu eens eindelijk iets gaat besluiten waardoor ieder Apeldoorner kan zien dat de belastingen goed besteed worden.

Apeldoorn heeft toch al een zielige uitstraling van een bejaarden stad, waarin iedereen vertrekt als hij/zij jong is en vaak pas terugkomt om in het saaie Apeldoorn de laatste adem uit te blazen. 

Bart, ik blijf hopen tegen beter weten in, maar ik zeg wel…..eerst zien dan geloven.

Met een hartelijke droomgroet vanaf cruiseschip Marktplein,

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!