1-2’tje: ‘Tachtig asielzoekers zijn er tachtig teveel in Apeldoorn’

Woensdag 4 oktober 2023

Door Peter Vroon

Hoi Bart,

Nou en of Bart heb ik gelezen over de plannen van de burgemeester die tachtig asielzoekers wil plaatsen in Beekbergen.

Bart, ik vind het ronduit belachelijk dat Beekbergen als een afvoerputje gebruikt gaat worden. Ik ben er echt op tegen, omdat de verhoudingen niet in balans zijn. Beekbergen is klein en dan tachtig jonge mannen opnemen in een hotel. Ik ben benieuwd of de burgemeester de bevolking van Beekbergen heeft mee gekregen. Ik geloof er geen snars van.

Een mooie brief sturen naar de burgers om dit door te drukken is hemeltergend. De Beekbergenaren die de media hebben opgezocht geeft een ander verhaal. RTL nieuws meldt hele andere zaken. Met name jonge pubers van rond de 15 jaar worden naar Nederland gestuurd door hun families om later verenigd te worden met hun zoon. Welke ouder doet zoiets zijn kind aan. Ik vind het onbegrijpelijk dat een ouder dit doet. Moet je voorstellen dat wij dit bij onze kinderen zouden gaan doen dan staat heel Nederland op zijn kop.

Het wetenschappelijk onderzoek en documentatiecentrum (WODC ) deed in 2022 een onderzoek en gaf zelf aan dat het grootste deel van deze groep migranten om puur economische afwegingen, die de ouders maken, naar Europa werden gestuurd. Een kind sturen is goedkoper dan de vader te sturen en vader kan op deze manier zijn kinderen onderhouden. Ja Bart, daar hoor je niemand uit de “linkse kerk“ over. Het past niet in het wereldbeeld van de meestal bemiddelde linkse inwoners uit de “linkse kerk“.

Plaats maar een tachtig-tal jonge mannen in Beekbergen en het verdienmodel voor de hotels is hiermee ook gegarandeerd. Dit zal in de toekomst meer toeristen brengen naar Beekbergen. Maar ja, die gaan echt niet in een hotel zitten op deze manier.

Bart, de verhouding is echt zoek en ik vind het schandalig dat dit door B en W is besloten. Ik ben helemaal niet tegen asielzoekers uit oorlogsgebieden. We vangen tenslotte ook Oekraïners op die bijna allemaal in het arbeidsproces zitten. Die draaien gewoon mee in onze Nederlandse samenleving.

Overigens hebben we al veel mensen opgevangen in Apeldoorn de afgelopen jaren. Dat siert onze samenleving als Apeldoorn, maar ik denk dat we de quota allang hebben gehaald. Strengere controle aan de rand van Europa is ook nodig. Wij zijn het land met de meest woke instelling om iedereen maar op te vangen. Ik vind dat de burgemeester dit op eigen houtje de Apeldoorners, met name de inwoners van Beekbergen, door de strot heeft geduwd.

We leven niet meer in de coronaperiode waarin de burgemeester kon bepalen hoe we moesten leven en dat we links of rechts in de hoofdstraat moesten lopen gescheiden door dranghekken of lijnen. De burgervader dient de bevolking te raadplegen over dit soort belangrijke zaken.

Een FNV-er van oorsprong die links is, maar door dit soort acties en zonder democratisch overleg dit mensen aandoet kan echt niet. Ik vind deze besluitvorming verachtelijk en de Beekbergenaren zijn hier de dupe van.

Ik ben echt niet racistisch en geloof in onze volksaard van zorgen voor de medemens, maar Nederland in de uitverkoop gooien door alle grenzen open te zetten voor zielige economische vluchtelingen gaat me echt te ver.

Bart, we kunnen elkaar met cijfers om de oren slaan over hoeveel procent veilige landers zijn en andersoortige vluchtelingen maar dat geeft geen oplossing.

Misschien is het spreidingsbeleid wel de oplossing om te zorgen dat er vluchtelingen geplaatst kunnen worden in bijvoorbeeld Berg en Bos of in de Parkenbuurt.

Wel ben ik het met je eens dat als de jongens dan toch komen, ze gelijk werk en scholing moeten krijgen om snel te kunnen integreren, maar hierin zal de burgemeester waarschijnlijk niets kunnen betekenen omdat we zo’n bureaucratische regelgeving hebben in Nederland.

Ik ben overigens benieuwd wat de overheid aan Apeldoorn geeft voor de tachtig jonge mannen die worden opgevangen. Is het alleen empathie of ook een verkapt verdienmodel voor de gemeente Apeldoorn?

Bart, ik weet dat dit niet aardig en leuk klinkt en jij meer voorstander bent voor een multiculturele samenleving, maar ik zie dit zo op dit moment. Jij zal me vast een “rechtse bal “ vinden maar dat neem ik voor lief. Het blijft mooi dat we dit naar elkaar kunnen blijven uitspreken zonder dat het onze persoonlijke band schaadt. 

Hartelijke groet,

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!