1-2’tje: ‘Vergroening van de binnenstad verhoogt de shopbeleving’

Woensdag 13 september 2023

Door Bart Lauw

Hoi Peter,

Het was het weekje wel weer in ons Apeldoorn. Een tropische nazomer werd ons deel. Die warmte, ik hou er van, maar woonachtig in het centrum merk ik wel dat het op sommige plekken echt té heet is tijdens een hittegolf. Alleen al daarom zijn de plannen om het centrum totaal te vergroenen uit mijn hart gegrepen. Ik geloof dat dit het centrum van Apeldoorn zeer ten goede zal komen. Het zal op hete dagen voor de nodige verkoeling zorgen, want dat in de toekomst het warmer en warmer zal gaan worden lijdt geen twijfel. 

Als actief participant van de plangroep ‘Grote Markthof’ juich ik de plannen tot vergroening zeer toe, ook los bezien van de klimatologische omstandigheden. Het vergroenen van het hart van Apeldoorn lijkt mij ook positief voor het winkelen in de binnenstad. Vertoeven in het centrum moet weer aantrekkelijk gemaakt worden, tegengaan van leegstand van winkels een speerpunt. Natuurlijk heeft dat deels met het vermaledijde online winkelen te maken, maar ook moet men shoppen zelf weer aantrekkelijk maken en het verblijf in het centrum verlengen. Ik ben ervan overtuigd dat blurring daarbij werkt, dus een hapje en een drankje bij de boekwinkel of een wijntje bij de kledingzaak, maar daarnaast, de kern van dit betoog, is het van essentieel belang het centrum te verfraaien. Veel groen, leuke plekken om te zitten, mooie kunst in de openbare ruimte, kinderen die kunnen spelen, een bloemenpracht in perkjes, een fraaie waterpartij waar je heerlijk kan chillen, kortom het vergroenen van het centrum zou de winkelbeleving enorm kunnen laten toenemen. 

Dat men daarbij, en nu kom ik op jouw punt beste Peter, het autogebruik wil terugdringen en het centrum autoluw wil maken lijkt mij daarbij een heuglijk feit. Het terugdringen van de auto kan een wezenlijke rol spelen in het beleven van het shopgenot. Wel moet er kritisch naar de bereikbaarheid en parkeergelegenheid gekeken worden. Parkeren uitsluitend aan de rand van het centrum en niet meer in de binnenstad moet realistisch zijn, maar heeft alleen een kans van slagen als de parkeertarieven in desbetreffende garages drastisch naar beneden gaan. Ook zouden die locaties een hub moeten worden met een shuttle naar de binnenstad. Voor een klein bedrag kan men zich laten vervoeren tot aan de binnenstad en voor senioren en mensen met een mobiliteitsprobleem is deze service kosteloos. Voor laden en lossen is het van cruciaal belang dat in de ochtend de winkels wel eenvoudig bereikbaar blijven. 

Beste Peter, een ruimere ring rond het centrum en anders aangelegd dan nu het geval is, lijkt mij zinvol bij deze plannen anders zit jij volgende keer weer vast bij het ophalen van een pakketje. Daar moet serieus naar gekeken worden. Het verplaatsen van de buslijnen van Hofstraat naar Kalverstraat, wat nu in de planning zit, om zo het stationsgebied meer bij de binnenstad te betrekken, moet mijns inziens heroverwogen worden. Juist het OV moet met deze plannen sterk worden gestimuleerd. Een Euro kaartje naar de binnenstad voor de bus lijkt mij essentieel om de mensen veelal uit de auto te krijgen bij deze verder prachtige plannen. Je zou met een elektrisch karretje, die continu rijdt van station via Kalverstraat naar de binnenstad, het stationsgebied er goed bij kunnen betrekken. 

Persoonlijk denk ik dat vergroening van de binnenstad kan zorgen voor veel meer beleving in het centrum en dat is heel hard nodig. Ik woon nu 19 jaar op de Hoofdstraat en zie de transformatie van het kunnen lopen op de hoofden op de zaterdagen en de koopavonden nog maar relatief kort geleden tot de troosteloze aanblik op donderdagavond momenteel. Zelf zal ik mijn privéparkeerplaats aan huis waarschijnlijk kwijtraken bij het realiseren van de huidige plannen, maar als daarmee de Hoofdstraat verwordt tot een Parkstraat die zijn fictieve naam eer aandoet en de gemeente komt met een goed parkeeralternatief kan ik daar prima mee leven. 

Beste Peter, het plan dat men heeft met de vergroening in het centrum heeft nog wel wat voeten in de mooie groene aarde, maar juich ik zeer toe als men een essentieel oog houdt op mobiliteit en bereikbaarheid. Als dat serieus wordt opgepakt en aangepakt wordt verblijven in de binnenstad ongetwijfeld weer een uiterst aangename activiteit en sta jij niet meer zo lang vast bij het ophalen van een pakje. Beter nog, gewoon niets meer online bestellen, maar de producten weer fysiek in de winkel aanschaffen tijdens een dagje uit in een mooie, groene binnenstad.

Beste Peter, je hebt het ook vast meegekregen, maar iemand die geen hoofdbrekens meer hoeft te hebben over dit fraaie, doch complexe, project is wethouder Jeroen Joon. Deze wethouder was niet alleen sterk bij de binnenstad betrokken, maar nu helaas ook vertrokken. Hij heeft veel voor Apeldoorn en het centrum gedaan en eerlijk gezegd ga ik hem missen. Hij was niet van mijn politieke kleur, maar hij was als wethouder goed benaderbaar, empathisch, zeer aanwezig in zijn woest aantrekkelijke Apeldoorn en een hele sympathieke persoonlijkheid. Gemeente Harderwijk heeft met hem een uiterst charismatische burgervader gekregen, maar in ons Appoldro ga ik hem zeker missen.

Peter, geniet nog even fijn van de laatste zomerstuiptrekkingen en laat maar eens weten hoe jij denkt over deze mooie vergroeningsplannen voor ons beiden zo geliefde centrum. 

Met groene groet,

Bart

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!