1-2’tje: ‘We kunnen een verdubbeling van inwoners in Apeldoorn met gemak aan’

Woensdag 10 januari 2024

Door Peter Vroon

Beste Bart,

Je schreef: “het aantal inwoners van Apeldoorn is minder hard gegroeid dan in de rest van Gelderland las ik. Apeldoorn heeft er in 2023 1003 inwoners bijgekregen. Dat is in verhouding gezien minder dan in andere Gelderse steden (bron: CBS).” en vraagt mij hoe ik daar tegenaan kijk.

Een heel interessante ontwikkeling voor Apeldoorn. Vanuit het verleden bekeken, was Apeldoorn een stevige groeikern. Veel mensen uit de Randstad kwamen hier wonen.Ik behoor ook tot degenen die hier zijn gaan wonen en werken. Bij mij heeft het dertig jaar geduurd voordat ik mezelf hoorde zeggen: “Wij hier in Apeldoorn.” Ik had pas na lange tijd dat wij-gevoel. 

Tussen 1995 en 2023 is het aantal inwoners gegroeid met 17.322 inwoners. Een groei van 12 procent volgens de CBS-gegevens. Er wonen nu 167.191 mensen in Apeldoorn. En volgens mij kan dat wel kloppen. Kijk maar eens naar alle nieuwe wijken die zijn ontstaan in de loop van de jaren. Alleen maar huizen erbij en inwoners erbij, vanuit alle hoeken van Nederland en de wereld.

Als het CBS zegt dat we in verhouding minder groeien dan andere delen van Gelderland, is dat een constatering die geen uitspraak doet over de toekomst. En eigenlijk vind ik dat appels met peren vergelijken. Volgens mij heb je altijd met groei en minder groei te maken in dorpen en steden. Het hangt van allerhande factoren af waardoor er minder of meer groei ontstaat.

Ik ben geen statisticus, dus eigenlijk kan ik alleen maar met mijn gevoel en mijn boerenverstand constateren dat we tot nu toe gegroeid zijn waar we vandaag zijn en er kunnen nog veel meer mensen erbij in Apeldoorn.

Even mijn fantasie gebruiken en dan denk ik dat we echt wel een verdubbeling zouden aankunnen als we Apeldoorn en de dorpen mee nemen in deze gedachte. We hebben ruimte genoeg zoals de stukken land aan de andere kant van de snelweg A50 en bv richting Teuge. Mensen die stoppen met hun agrarische bedrijven kunnen mogelijkheden creëren. Apeldoorn heeft het in zich om kleine buurten te creëren om het dorpsgevoel levend te houden. Als we dit beleid voort gaan zetten, kunnen we echt met elkaar integreren, van jong tot oud en van Nederlander tot medelander. 

Bart, ik vraag me alleen af of onze Apeldoornse politiek hier een visie over heeft en hoe we kunnen groeien naar 2040.

Ik lees wel dat Apeldoorn visie rapporten heeft richting 2040, zoals het transitie visie warmterapport, de omgevingsvisie ‘Woest aantrekkelijk wonen’. Ook zijn er vele instanties bezig met de toekomst van Apeldoorn en omgeving. Ik hoop echt dat we hier in ons stadsdorp snel helderder in kunnen worden.

In 2040 ben ik Deo volente 87 jaar. Of ik dat mee ga maken weet ik niet, maar ik denk dat we in Apeldoorn niet alleen moeten praten, maar gewoon moeten doen. Kortom bouwen, bouwen, bouwen en gezamenlijk als burgers en politiek praktisch kunnen gaan handelen, zonder vooral ellenlange procedures en vertragingen. Neem een voorbeeld aan de tunnel bij ’t Fort, binnen budget en zonder lange tijd overschrijdingen.

Bart, ik fantaseer over die toekomst, maar het kan echt realiteit gaan worden als we het over groei gaan hebben. Ik denk dat er aan een toekomst gewerkt kan gaan worden, waarin de Apeldoorners verder kunnen groeien in de hoogte en de breedte in kleurrijkheid en diversiteit. Aan een groeiend Apeldoorn waarin er geen politieke verdeeldheid is en geen links of rechts-populisme maar met elkaar een Apeldoornse toekomst kunnen gaan creëren gebaseerd op Apeldoornse waarden.

Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt en wil graag jouw droombeeld hierover horen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!