1’2’tje: ‘Overleg en afstemming verhogen de kwaliteit van evenementen’

Woensdag 28 juni 2023

Door Peter Vroon

Hoi Bart, 

Zó herken ik je weer. Je hangt nu de deugderik uit en praat mij nu een frame aan die ik verre van me werp. Het voelt aan als ‘cancelen’, een begrip van de “Wokies”.

Ik vind dat als ik kritiek heb dit mijn vrijheid is om te denken zoals ik het zie en ik merk dat jij het anders ziet, mede omdat je nu meepraat over de toekomst van je leefomgeving. Ik proef hier een beetje de oude “D66 gedachte” van het beter weten en het linkse moralistisch gedachtegoed. Jij was toch geen lid meer van die partij? 

Nee Bart,  zo zijn we niet getrouwd.

Je schrijft over het lokaal besturen nieuwe stijl. Ik ben echt benieuwd hoe dat gaat uitwerken. Ik ken landelijke politici die ook vertellen over een nieuwe stijl van politiek bedrijven. Het zijn makkelijke en haast onweerlegbare oneliners. Overigens heb ik nooit gezegd dat ik vergroening niet zie zitten. Ik wil het alleen eerst zien, voordat ik het geloof.

Bart, laat je niet in slaap wiegen dat er geluisterd wordt naar de aanbevelingen. Ik hoop oprecht voor je dat dit uit gaat komen, maar ik heb er een hard hoofd in.

De gemeenteraad moet hier ook nog wat van gaan vinden in september. Laten we eerst eens afwachten hoe dit gaat aflopen.

Vind je het goed dat ik onderstaande wat jij vorige week schreef uiterst dubieus vind?

“…maar met een negatieve blik, in jouw ogen een synoniem voor realisme, zijn er nooit constructieve bruggen gebouwd in communicatie en uitvoering en laten díe bruggen nou wél essentieel zijn in onze mooie gemeente i.t.t. de in een vorig 1-2’tje gememoreerde studentenbrug.“

Bart, ik vind het niet kunnen dat je dit schrijft. Je plaatst jezelf op die manier als alwetend en geeft aan wat juist is in jouw ogen, maar brengt dat wel heel stellig als de waarheid. Je praat bijna als een politicus van een landelijke partij met de voornaam Tjeerd. Weet je zeker dat je geen lid meer bent van die partij? 

De vraag over “vreemde verhalen” met betrekking tot het evenementenbeleid, kwam volgens mij overigens ter sprake toen we samen aan het brainstormen waren over een nieuw actueel onderwerp. Volgens mij hadden we het toen over de kosten van het Royal Light Festival, dat dit jaar voor het eerst gehouden is. Kies je daarbij voor een duur festival, of meerdere kleinere evenementen voor hetzelfde geld.

Mij is op geen enkele manier duidelijk waaraan de gemeente wel of niet financiële ondersteuning biedt om evenementen te organiseren. Eigenlijk wil ik graag dat dit gemeentebeleid over evenementen goed uitgelegd gaat worden aan de burgers. De gemeente Apeldoorn legt het evenementenbeleid amper uit.

Er wordt te weinig gecommuniceerd vanuit de lokale overheid naar ons als burgers.

Ja, feit is dat het Drakenbootfestival een geweldig festival is, georganiseerd door de vasthoudendheid van Eric en zijn geweldige team. Het is dankzij initiatieven van burgers dat dit gebeurt, door en voor Apeldoorners.

En ja, de zondagconcerten in het Oranjepark zijn ook geweldig. Maar ik herinner je eraan dat door geklaag van de buurt het aan een zijden draadje hing of het nog wel doorging, in verband met allerhande geluidsnormen een paar jaar geleden. Volgens mij was jij toen voorzitter van de muziektent, Bart. 

Cultuur bij je Buur is ook een geweldig burgerinitiatief. Dat hoef ik jou toch niet te vertellen. Daarin zijn we uniek in Apeldoorn. Voor mij is het niet duidelijk wat voor beleid de gemeente Apeldoorn hiervoor heeft gemaakt.

Er zijn evenementen waar vergunningen voor nodig zijn vanuit de gemeente. Het lijkt me heel goed dat hier een goede spreiding over gemaakt gaat worden.

Ik heb het te vaak meegemaakt dat er meerdere evenementen waren in Apeldoorn in hetzelfde weekend. Overleg en afstemming verhoogt de kwaliteit van evenementen. 

Kortom, laten we hier eens samen kijken of dit te verbeteren valt. Dat kunnen we doen in jouw vergroende binnenstad.

Zullen we alvast een afspraak maken voor 1 juli 2029?

Hartelijke groet,

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!