1-2’tje: ‘Een zichzelf respecterende gemeente heeft cultuur hoog in het vaandel staan’

Woensdag 5 juli 2023

Door Bart Lauw

Beste Peter,

Een mooie, scherpe verbale reactie van jouw kant in je blog vorige week. Ik hou daar wel van. Omgekeerde framing, bestaat dat ook? Zaken politiek maken die niet politiek zijn. De onderwerpen die wij wekelijks bespreken zijn gelieerd aan politiek, het zijn immers maatschappelijke kwesties binnen Apeldoorn, maar ze hebben niet echt een politieke context. Door jouw persoonlijke afkeur voor een bepaalde politieke partij te benoemen, inderdaad de politieke kleur waarvoor ik in het verleden actief ben geweest, vind ik dat op omgekeerde framing lijken. Dat verbaast mij, aangezien het politieke aspect volgens mij niet altijd de toegevoegde waarde heeft voor het onderwerp.

Er is niets mis met een felle discussie op zijn tijd. Jouw bewering dat ik denk dat ik het altijd beter weet kan ik begrijpen, ik geloof volmondig in wat ik zeg, maar het is niet zo dat ik vind dat ik dé waarheid in pacht heb. Signaalwoorden als “mijns inziens” of “ik vind” geven dat ook aan. Dat ik stellig ben in mijn overtuiging en visie zal ik niet ontkennen. Er is niets mis mee om vuur en passie in woorden, mening en overtuiging te leggen. 

Het mooie, beste Peter, is dat we die passie delen, evenals onze passie in betrokkenheid van “ons” Apeldoorn, de stad, ja ik zeg bewust stad, waar wij ons allebei zo betrokken bij voelen. Beiden hebben we ook kunst en cultuur hoog in het vaandel staan en ik wil in deze column graag gebruik maken van de gelegenheid om te delen dat ik mij daar zorgen over maak. 

Op het gebied van kunst en cultuur, de beschaving van iedere gemeente, kan Apeldoorn echt nog wel stappen maken. We hebben Orpheus, met een zeer betrokken manager die out of the box durft te denken, dus daar heb ik wel vertrouwen in. Naar de ontwikkeling van Gigant kijk ik met een meer zorgelijke blik. Het aantal bezoekers is volgens mij niet om over naar huis te schrijven en mooie ideeën, zoals Jazz in Gigant, een geweldig initiatief van Guus Essers en André Jansen, wordt verzakelijkt i.p.v. sfeervol en succesvol te houden zoals het was geïnitieerd. 

Echte zorgen maak ik mij echter over ACEC. Een mooi eigentijds cultureel centrum. Laagdrempelig en een broedplaats voor artistiek en creatief Apeldoorn. Uniek in zijn soort en Jasper van der Graaf doet daar als directeur heel goed werk. Als dit centrum verdwijnt is dit toch verschraling in optima forma? Dit geluid vernam ik deze week uit de Stentor. Ik schrok echt van dit bericht. 

Peter, volgens mij staan wij hierin volmondig aan dezelfde kant. Jij als kunstenaar, een vakkundig fotograaf en ik als liefhebber en promotor van kunst en cultuur. Een binnenstad zonder een kleinschalig artistiek centrum en kleine gallery’s of ateliers zorgt voor een culturele kaalslag en het verdwijnen van stedelijke dynamiek en daarmee gaat een vorm van beschaving teloor waartegen iedere zichzelf respecterende gemeente met klem zou moeten ageren. 

Waarde Peter, ik ben heel benieuwd wat jouw visie is in dezen. Volgens mij kunnen wij hier elkaar heel goed in vinden. 

Mijn volgende column komt vanuit het Poolse Gdansk of Warschau waar ik kunst,  muziek en geschiedenis ga ervaren. Ga jij nog andere culturen opzoeken op vakantie of blijf je binnen onze eigen stadsgrenzen?

Beste Peter en beste lezer, ik wens een ieder een mooie vakantie toe met vele nieuwe ervaringen en herinneringen.

Een zonnige groet, (B)art 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!