13 januari 1968: Hello, I’am Johnny Cash

Zaterdag 26 mei 2018

Door Pedro Waldenaar

Op 13 januari 1968 begroet Johnny Cash zijn publiek in de Folsom Prison State gevangenis met deze legendarische woorden. Nu 50 jaar later, 50 jaar na de mei-revolutie van ‘68, wordt Johnny Cash op een voortreffelijke manier vertolkt door de Def Americans in cultuurpaleis Gigant.

Fans van deze legendarische held zijn in grote getale naar Apeldoorn, Gigant gekomen om hun idool te herdenken en te genieten van zijn ongebreidelde talent. Cash, 1932-2003, bekend van The Man in Black, en beroemd om zijn prachtige baritonstem heeft toch een paar geweldige klassiekers achtergelaten. Wie kent niet het ontroerende nummer Hurt? Om kippenvel van te krijgen toch?

Def Americans Johnny Cash Tribute vertolkt het legendarische gevangenisconcert op een onnavolgbare wijze. De groep uit Eindhoven en omgeving, die inmiddels zo’n 10 jaar bezig is, heeft het werk van Cash zich tot in perfectie eigen gemaakt. In een strak tempo worden klassiekers afgewisseld met minder bekend werk. De zaal reageert iedere keer weer enthousiast op de aankondigingen. Duidelijk is dat het publiek écht is gekomen om het werk van Cash te horen en niet om even de week af te sluiten. De band speelt goed, als een geoliede machine, de frontvrouw speelt haar rol van June Carter, de echtgenote van Cash, met verve. Het publiek krijgt waar voor hun geld.

Opvallend is de mix van het publiek: jong en oud raken iedere keer weer geëmotioneerd als een song is afgelopen. Ik vraag me af wat het toch is, wat is toch het geheim van Johnny Cash, 50 jaar na dato? Buiten spreek ik een bezoeker, 23 jaar oud, helemaal hierheen gekomen om te genieten van de woorden en de muziek van Cash. ,,De muziek geeft mij rust, ik kan mij optrekken aan de muziek en ik voel me ermee verbonden. De muziek staat voor een bepaalde periode in mijn leven”.

En, voegt hij er nog met een lach aan toe: ,,Wat vindt je van de zangeres?” Heel eerlijk antwoord ik: ,,Een mooie warme stem, waarbij ik het ook nog erg warm krijg!”.

Gigant, 25 mei 2018, Pedro Waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Concert Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!