25 years of Rage Against The Machine

Maandag 4 december 2017

Door Ernst van Rossum

De muziek van de iconische band, Rage Against The Machine, werd gebracht door enkele van de beste muzikanten van Nederland. De band bestond uit drummer Tim van Delft, bassist Jop van Summeren (beiden van De Staat) en gitarist Tom Sikkers (Daybroke, Brotherhood Foundation). De vocalen werden afwisselend gebracht door onder meer: David Achter De Molen (John Coffey), Roy Smolenaars (Memphis Maniacs), Marco Roelofs (Heideroosjes) en Jeroen Camerlynck (Fleddy Melculy). Caroline Westendorp (The Charm The Fury) was niet aanwezig, maar werd vervangen door Iris Goessens (Spoil Engine).

Normaal is er een support-act, echter kondigde Marco Roelofs aan dat er een indrukwekkende film van 20 minuten zou worden vertoond. De film beschreef het vluchtverhaal van een jong Syrisch stel, hun weg van ontberingen van Syrië naar Europa. Best wel een heftige film en werd vol aandacht van het publiek aanschouwd.

Na de film barstte het geweld pas echt los en kwamen alle nummers langs die op het gelijknamige album prijken,aangevuld met Testify, Bulls on Parade, People of the Sun en Guerilla Radio. De stemming zat er al snel goed in en het publiek zong lekker mee met de songs en ook een heuse pit werd niet geschuwd. Het was een gemêleerd gezelschap van jonge twintigers tot eind vijftigers. Rage Against The Machine heeft vele fans getuige de zaal die goed gevuld was, en denk ik toch bijna uitverkocht.

De artiesten slaagden er in om er een gaaf feestje van te maken en genoten er zichtbaar ook zelf van, een goede sfeer en vette muziek . Mensen die dit concert gemist hebben, 9 december in de Effenaar, de kans om dit spektakel te zien.

De band
Rage Against the Machine is een Amerikaanse voormalige rockband uit Los Angeles, bestaande uit rapper Zack de la Rocha, gitarist Tom Morello, bassist Tim Commerford en drummer Brad Wilk. De band was een van de eerste die de genres hardrock en rap combineerden tot rapcore. Het debuutalbum Rage Against the Machine werd uitgebracht in 1992, met als bekendste single “Killing in the Name”. Het album werd gevolgd door Evil Empire (1996) en The Battle of Los Angeles (1999). Vlak voor de uitgave van het coveralbum Renegades (2000) stapte De la Rocha uit de band. De overige leden speelden met Chris Cornell verder als Audioslave. Na het opstappen van Cornell in 2007 kwam Rage Against the Machine weer samen voor een serie reünie-concerten, waaronder Europese optredens in 2008 en 2010. In 2016 richtten Morello, Commerford en Wilk, samen met twee Public Enemy leden (Chuck D en DJ Lord) en rapper B-real van Cypress Hill, een nieuwe band Prophets of Rage op.

De band staat bekend om hun socialistische teksten en politieke acties binnen en buiten de muziek. Het merendeel van de teksten van De la Rocha gaan over politieke zaken. De bandleden keerden zich veelvuldig tegen het kapitalisme en boden hun steun aan kleine socialistische groeperingen. Daarnaast steunt de muziek op de experimentele gitaargeluiden van Tom Morello.

Popzaal Gigant , zaterdag 2 december

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!