Helden van de rolstoelvierdaagse Apeldoorn

Vrijdag 20 juni 2014

Door Wilco Westrik

Wilco Westrik


Ik kan het dan toch niet laten om samen met mijn vrouw afgelopen vrijdagavond mee te gaan naar het terrein van mijn ooit oude werkgever. De Zorggroep Apeldoorn / Casa Bonita. Waarom? Om de intocht van de rolstoelvierdaagse mee te maken. Mijn vrouw werkt daar overigens ook. Gehuld met wel twintig mooi ingepakte rode rozen (want de hyacinten waren niet te verkrijgen in onze bloemenzaak) op weg naar Casa Bonita. aan de Anklaarseweg.

Eenmaal aangekomen zie ik een keurige rij rolstoelen op één lange rij met daarachter “ de helden “. De helden die deze doelgroep ouderen en hulpbehoevenden vier dagen achtereen de nodige frisse lucht, plezier, aandacht maar bovenal weer tijdelijk hun vrijheid teruggeven.

Vier avonden zijn deze helden bezig geweest met het duwen van de rolstoelen, het in contact staan met degene die zij voort mochten helpen. Dat betekent ook een vertrouwen krijgen vanuit degene die voortgeduwd moet worden. Een route was uitgestippeld van 4 avonden x 5 km. Vier dagen langs mooie wegen en langs mooie paden als basis voor de avond rolstoelvierdaagse.
 

Geen tijd

Om als oudere nog buiten te komen ben steeds meer aangewezen op je kinderen, familie, of kennissen. Het ziet er zelfs naar uit dat in de toekomst voor een extra uitje betaald moet worden. Dit omdat het personeel alleen tijd heeft om de de basiszorg te verlenen.

Uitgestapt uit de auto begon mijn vrouw de rode rozen uit te delen aan de helden en de rolstoelers. Blij verrast waren dan ook de gezichten van de rolstoelers met de aandacht die zij kregen van familie en kennissen. Jammer genoeg was er niet veel animo van buitenaf was om deze helden inclusief rolstoelers binnen te halen. Participatie is direct het woord wat mij te binnen schiet bij het zien van deze prachtige met de door het DAP (de Apeldoornse Pijpers showband) omklede sportieve en muzikale evenement. Meedoen is belangrijker dan winnen. Jong en oudere helden heb ik gezien tijdens deze 4 dagen.
 

Gemeente Apeldoorn

Ik heb helaas geen van de wethouders gezien of gehoord langs de route of bij de start / finish. Toch zijn voor de Apeldoornse politiek zijn juist deze helden van groot belang voor de toekomst van onze ouderen. Zij zouden best eens door de Gemeente Apeldoorn een warm onthaal mogen krijgen. Ik ga mij in ieder geval aanmelden bij deze voor het komend jaar om een rolstoel voort te duwen en dit mooie initiatief van dichtbij aan de levende lijve mee te mogen maken. Ik zal dan ook gedurende 4 dagen x 5 km gaan ervaren hoe het is om een held te mogen zijn en waarbij plezier, meedoen en het onderlinge contact met de rolstoelers in kwestie de boventoon zal voeren. En dan maar hopen dat één van de Apeldoornse politici aanwezig zal zijn om naast die geweldige sfeer tevens de inzet van deze mensen alsmede natuurlijk de gladiolen aan de rolstoelers en helden uit te mogen delen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!