ACEC opent aanstaande zaterdag drie nieuwe exposities

Woensdag 11 januari 2023

Door Teun de Graaf

Vanaf zaterdag 14 januari zijn er drie nieuwe exposities in het ACEC gebouw te zien. De drie exposities zijn van elkaar verspreid op verschillende plekken in het gebouw. Hieronder staan de drie exposities beschreven en vind je waar ze in het gebouw te vinden zijn.

Showcase V – ACEC Café

Showcase is een jaarlijks terugkerende reeks tentoonstellingen over kunst, groen en landschap. Dit jaar zal de vijfde editie van deze tentoonstelling zijn, waaraan zes kunstenaars een bijdrage leveren.

Zo vind je in het ACEC Café de expositie Letter to a Silk Road, van kunstenaar Marjolijn Boterenbrood. Haar bijdrage aan de tentoonstelling gaat over verschillende leefwerelden met op papier eenvoudige dingen, zoals bijvoorbeeld water. Haar werk is een combinatie van tekeningen, verhalen en essays.

Een andere expositie die je in het Café vindt, is de tentoonstelling t i l t (2001-2021) van de Rotterdamse Gerco de Ruijter. De Ruijter maakt kunst op het gebied van fotografie en film. Zijn kunst onderzoekt hoe ver de representatie van het landschap gereduceerd kan worden en toch herkenbaar blijft. Zijn serie t i l t laat hier een reeks foto’s uit zien.

Kunstenaar PJ Roggeband heeft zich voor deze expositie op twee thema’s gericht. Als eerst onderzoekt hij de rol van de natuur en openbaar groen in zijn algemeniteit. Daarnaast richt hij zich op het in kaart brengen van gegevens van een bepaald landschap of stedelijke omgeving.

Het vierde werk komt van Esther Kokmeijer. Haar werk Terra Nullius – Ownership and Pioneering is een langlopend project waar zij zich al vanaf 2013 mee bezig houdt. Kokmeijer houdt zich bezig met het verzamelen van historische en actuele kaarten van Antarctica. Antarctica heeft altijd veel indruk op Kokmeijer gemaakt. Haar werk is dan ook een statement om het continent ongerept te houden. In het ACEC zijn een aantal van haar kaarten, inclusief bijbehorende informatie, tentoongesteld.

Een interactief deel van de expositie is Dear Hunter. Dear Hunter is een instituut voor cartopologen, die zich bezighouden met het dagelijks leven op een specifieke plek en het in kaart brengen daarvan. Tijdens dit onderdeel van de expositie ontdek je het verband tussen deze twee segmenten. Zo leer je hoe dit ingezet kan worden om onze dagelijkse omgeving beter te begrijpen en daarmee te verbeteren.

Als laatst vind je in Showcase V een korte film van het kunstenaarsduo Marieke van Rooy en Domenico Mangano. De korte film heet Oysters for Naturalization. In deze film worden Japanse oesters uit de Nederlandse Waddenzee bevraagt over hoe zij zich dienen te gedragen ten opzichte van de flora en fauna in hun directe omgeving. De film is hiermee een metafoor voor het inburgeringsexamen voor immigranten die hopen op een Nederlands paspoort.

Moe – ACEC Ondergronds

Moe is een tentoonstelling van de Culemborgse kunstenaar Aalt van de Glind. Moe is een fotografische serie over Van de Glind zijn vriendin, die chronisch vermoeid is. Van de Glind begon in 2018 met deze serie en is er tot op heden mee bezig. In de serie fotografeert hij zijn vriendin veelvuldig in haar slaap. De zachtgrijze prints die in ACEC hangen benadrukken intimiteit. Uniek aan deze tentoonstelling is dat deze prints geprojecteerd worden door overheadprojectors.

Schwarz auf Weiß – ACEC Salon

Schwarz auf Weiß is een vierkoppige kunstenaarsgroep bestaande uit Daniela Baumann, Christoph Heek, Christian Paulsen en Werner Ryschawy. Kenmerkend aan de kunstwerken is het donkere kleurenpallet. Ook zien de kunstenaars af van algemene tekenmiddelen, zoals punten, strepen en lijnen. Het is de eerste keer voor het kunstenaarscollectief dat hun werk in een expositieruimte komt te hangen.

Bezoek de expositie

Alle drie de exposities zijn vanaf zaterdag 14 januari om 16:00 uur te bewonderen. Vanaf dan zijn elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12:00 en 17:00 de deuren van ACEC geopend. De exposities Moe en Schwarz auf Weiß zijn beide tot  tot 19 februari te zien. Showcase V is langer te aanschouwen, namelijk tot 26 maart.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!