ACEC: verborgen en zichtbare kunst

Dinsdag 8 november 2016

Door Redactie

Voor kunst is in het ACEC veel plek. Bijna altijd is er wel een expositie in het ACEC Café, maar ook zijn er veel andere kunstige onderdelen te vinden in het pand. Zo werd onlangs op de eerste verdieping van het gebouw een ruimte geopend waar de ondernemers even kunnen ontspannen of waar ze juist even kunnen gaan zitten om te werken of te praten.

Deze ruimte werd ontworpen door Eloi Koster en Jesse van Lienen van Studio Koster en van Lienen. Frederieke Jeletich-Visser van Cultuurproject zit met haar kantoor tegenover Eloi en Jesse en dus vlakbij deze ontspanningsruimte. Na tien jaar leidinggevende functies op het gebied van kunst en cultuur, kwam het ondernemerschap op het pad van Frederieke. ,,Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden”, lacht ze. ,,Het is natuurlijk een sector waar niet veel geld is, al startte ik net voor de crisis, maar het bevalt heel goed.” Bijna twee jaar zat ze op een zolder aan de Gardenierslaan. ,,Ik hoefde alleen de uren te betalen dat ik er zat, maar de deal was wel als ze een huurder vonden, moest ik weg. En toen dat gebeurde, kon ik al snel in het ACEC terecht. Ik heb het kleinste kantoortje van het pand. Af en toe werkt er tijdelijk iemand bij me, maar gelukkig past dat ook prima.”

Ze zegt dat ze het heel leuk vindt om met meer creatieven in een pand te zitten. ,,En het is ook een representatieve omgeving om mensen te ontvangen. Je merkt dat de kwaliteit van je werk natuurlijk hetzelfde is, maar dat mensen het anders ervaren als ze hier komen, bij je thuis of op dat zolderkamertje. En ik vind het leuk dat je, als het even kan, kunt samenwerken met anderen. Ik werk altijd in projectteams, maar vaak hebben opdrachtgevers een vaste vormgever, dus dan pas ik me daaraan aan. Maar als ik de keus heb, schakel ik graag mensen uit dit pand in, zoals Eloi en Jesse, Raymond Oosterenk of Erik Nieuwenhuis van Oirik. Het is gewoon handig, maar ik vind ook dat iedereen hier goede producten maakt. Het is makkelijk als je even bij elkaar binnen kunt lopen. Ik werk nu samen met een vormgever uit Limburg; daar ga je gewoon niet even heen. Je kunt wel veel bellen en per mail doen, maar als je even bij elkaar op het scherm kunt kijken, kan je heel goed even die discussie voeren. Het is niet zo dat we de de deur bij elkaar platlopen, maar mensen in de buurt hebben is wel lekker. Ik vind ACEC sowieso een hele inspirerende omgeving. Je ziet waar anderen mee bezig zijn en dat brengt je soms op ideeën.”

Helemaal bovenin het ACEC-gebouw zit het orkest Ereprijs. Michel Bezem, de zakelijk leider, meldt dat het orkest de eerste bewoner was. ,,Wij waren eigenlijk de kraakwacht. Daarvoor waren wij een vaste gast bij Gigant. Ons kantoor was bij de artistiek leider thuis en bij Gigant repeteerden we 2 tot 3 keer in de week. Maar onze spullen kwamen steeds meer verspreid te staan, dus toen dit vrij begon te komen, zijn we hier gaan zitten. Het was en is gewoon een interessant, industrieel gebouw.”

Wel was het even kijken hoe de akoestiek het beste zou zijn, licht hij toe. ,,Voor een oefenzaal heb je natuurlijk een paar ideale verhoudingen voor de akoestiek. Een daarvan is dat het 6 meter hoog moet zijn. Dus wij hadden het plan om de vloer eruit te halen, totdat bleek dat het gebouw te slap was.” De ruimte bleef dus zoals hij was en al met al is hij prima tevreden met de locatie. ,,Het is een mooie plek, goed centraal gelegen. Ik zou wel willen dat Apeldoorn was meer cultuurminded was. Het is heel moeilijk om hier zalen vol te krijgen. Vergelijken met Arnhem is het een hemelsbreed verschil. Daar zijn veel meer studenten. Maar in Apeldoorn houden we jaarlijks in februari de Youngcomposersmeeting, een festival in Gigant van jonge componisten.” Samenwerken in het ACEC doet Ereprijs niet veel, maar af en toe wel. ,,Eloi hebben we in het verleden mee samengewerkt. Hij heeft wel eens een poster en flyer voor ons gemaakt. Daarnaast host internetbureau Max onze website. En Adnan, met hem werken we het langst samen. Hij doet onze catering.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

ACEC

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!