ACEC: vrij naar Mussorgsky

Donderdag 11 februari 2016

Door Redactie

 

Pictures at an Exhibition. De liefhebber legt onmiddellijk een verband met de muziek van  Mussorgsky. Orkest de Ereprijs geeft met ingang van deze week een geheel eigen draai aan een van de beroemdste suites aller tijden. Met muziek in Gigant tijdens de Young Composers Meeting (YCM) én een expositie in ACEC. 

Sander Wiersma, Roelof Hoving, Hans Hoekstra, Marc den Hamer, Lesanka Honigh en Paula Biemans zijn de beeldende kunstenaars die van 10 tot en met 21 februari exposeren. Zij lieten en laten zich inspireren door jonge hedendaagse musici die voor YCM zijn uitgenodigd. Onder leiding van Geurt van Dijk, oud-docent van Academie Minerva in Groningen, zetten zij hun oren den ogen open terwijl het orkest, zangers en componisten in de concertzaal van Gigant aan het werk zijn. De klanken die zij oppakken wordt onmiddellijk in beeld vertaald. De weerslag daarvan verhuist kort daarop naar ACEC.  Pictures at an Exhibition, in de meest letterlijke zin des woords dus. Daarnaast is ook minder recent werk van de bovengenoemde kunstenaars te zien.

De opening van de expositie is op zondag 14 februari in ACEC om 17.30 uur. Orkestleider Wim Boerman van de Ereprijs tekent daarvoor. ’Schilderijen van een tentoonstelling’ (1874) was oorspronkelijk een pianocyclus van zestien stukken die later zijn bewerkt door onder anderen componist Maurice Ravel en door de popgroep Emerson, Lake & Palmer.

Het openingsconcert van YCM is op zondag 14 februari om 16 uur in het Stadhuis, het slotconcert is op 19 februari om 20 uur in Gigant. Het Orkest van de 21-ste eeuw (Ereprijs en Gelders Orkest) zorgt voor contemporaine klanken.  

Wie vanaf 10 februari de musici bezig wil zien kan op werkdagen terecht van 10 tot 13 en van  14 tot 17 uur. Zowel de muzikale repetities in Gigant als de expositie in ACEC is gratis toegankelijk.    

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

ACEC

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!