Apeldoorn Fotostad klaar voor nieuwe start

Donderdag 16 augustus 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Bart van Uitert, bestuurslid van Apeldoorn Fotostad (AFS), is blij met de nieuwe opzet van de tweejaarlijkse manifestatie en is klaar voor de start van het event. Van 28 augustus tot 27 oktober 2018: ,,Het is de vierde keer dat we dit doen. Na de derde keer hebben we goed gekeken hoe verder. Apeldoorn Fotostad is een prachtige fotomanifestatie waarmee wij fotografie in de breedste zin van het woord onder de aandacht willen brengen.”

Inspiratie en vermaak

Volgens Bart gaat het vooral over inspiratie en vermaak: ,,Ja, zeker. Je kunt met een camera mooie dingen maken. We leven ook in een beeldcultuur, het is een belangrijk onderdeel van ons leven. AFS wil nu op allerlei mogelijke manieren laten zien wat er mogelijk is met fotografie. Daarmee willen we inspireren en vermaken. Zowel de professional, de semi-professional als de amateur kan meedoen. Daarnaast willen we de hele stad gebruiken om de beelden te tonen. Voorheen speelde het zich vooral af rondom CODA, ACCEC en Gigant, het zogenaamde cultuurkwartier. Dat hoort bij de bredere insteek die we willen pakken.”

Mooie samenwerkingen

Het bestuur neemt ook een wat andere plek in, klopt dat? ,,We willen met AFS vooral een paraplu zijn waaronder iedereen kan meedoen. Voorheen regelde het bestuur heel veel, nu laten we dat wat meer los. De deelnemers kunnen zelf invulling geven aan het thema , Nutteloos Nieuwsgierig’. Dat zal op vele manieren vorm krijgen. Ook mooi zijn de samenwerkingen die er zijn ontstaan. Bijvoorbeeld de vier Apeldoornse vakspecialisten, de Fotovakschool, Foto Hofma, Foto Kuipers en Cameratools, werken mee. Maar ook Nawijn en Polak die een speciale hoek zal inrichten met boeken en tijdschriften over fotografie. En helemaal nieuw is dat er in samenwerking met Gigant een lespakket over fotografie is samengesteld voor basisscholen.”

Laagdrempelig en voor iedereen

De tweejaarlijkse manifestatie moet laagdrempelig zijn: ,,Dat willen we zeker. Iedereen brengt vanuit zijn eigen perspectief met hetzelfde middel iets anders voort. Je krijgt daarmee een verschillende kijk op de wereld, dat is mooi. Dat vind ik heel inspirerend. En ook is het laagdrempelig omdat je er geen dikke portemonnee voor hoeft te hebben. Bijna alles is gratis toegankelijk en voor de workshops is een kleine bijdrage verschuldigd. Dit is nu een eerste stap waarbij we ook allerlei dwarsverbanden hebben gelegd en dat willen we nog verder doorontwikkelen. Er zijn veel mooie deelnemers waarbij we ook blij zijn dat bijvoorbeeld Apeldoorner Adrian Kuiper meedoet en een niet-Apeldoorner Owen Schumacher. Beiden maken briljante foto’s.”

Meer informatie

De vierde editie van de fotomanifestatie Apeldoorn Fotostad is te zien vanaf 28 augustus tot 27 oktober met een grote verscheidenheid aan activiteiten (zien en beleven). Naast exposities zijn er verschillende activiteiten, workshops, excursies en lezingen. Het brede programma is geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus van fotografie. Van jong tot oud en van belangstellende tot professional: ,,Wij nodigen mensen van harte uit zich te laten inspireren. Op de website is veel informatie te vinden.” sluit Bart af.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!