Apeldoorn krijgt weer een literair café; LITEROM

Donderdag 11 mei 2023

Door Nikki Vredenberg

Een boekenclub uit Apeldoorn had behoefte aan een literair café en nam het initiatief om er één op te zetten. Na een online oproep kwamen ze in contact met Theo Gerrits van Proef-Locaal Het Achterom. De samenwerking tussen de boekenclub en Het Achterom heeft geleid tot de oprichting van een nieuw literair café genaamd LITEROM. Aefke ten Hagen is oprichter van de boekenclub en vertelt over het initiatief.

De aftrap

De eerste schrijver die aanwezig zal zijn is Felicita Vos, die in gesprek gaat met Aefke over haar nieuwste roman ‘Tussen zwarte vlinders’. Felicita Vos is een veelzijdige schrijver die eerder succesvolle boeken heeft geschreven, zoals ‘Ravage’ en ‘Spaans bloed’. Volgens Aefke is ze erg enthousiast over de literaire avond.

Een interactieve avond

Aefke deelt dit enthousiasme: “Eerst ga ik Felicita interviewen over haar nieuwste boek en haar oeuvre, wat vooral bestaat uit de Roma cultuur. Iedereen is welkom om mee te praten en vragen te stellen aan Felicita. De leden van de boekenclub hebben dit boek al gelezen, maar ook als je het nog niet gelezen hebt is het leuk om erbij te zijn en mee te doen aan het gesprek.” Na het interview is er de mogelijkheid om te borrelen en het boek aan te schaffen. “We hebben een samenwerking gezocht met boekhandel Broekhuis die daar ook een boekentafel neerzet zodat aanwezigen haar boek kunnen kopen en laten signeren door Felicita,” aldus Aefke.

LITEROM

De literaire avond biedt een podium voor schrijvers en lezers om met elkaar in gesprek te gaan over literatuur en boeken. Naast de interviews met schrijvers is er ook ruimte voor het delen van eigen ervaringen en ideeën over literatuur en voor het kopen van boeken.

Wees welkom

Aefke laat weten dat iedereen welkom is op 7 juni om 20:00 in Het Achterom, aan de Mariastraat 2h in Apeldoorn. De entree is gratis.

Apeldoornse boekenclub

Toen Aefke ten Hagen naar Apeldoorn verhuisde, richtte ze een boekenclub op om mensen te leren kennen: “Binnen no time had ik een aantal vrouwen verzamelend die dat ook heel erg leuk vonden om te doen. Naast dat het heel gezellig is, lees ik nu ook boeken die ik zelf niet snel had gekozen.” De groep boekenfans komt eens in de twee manden samen om het gelezen boek te bespreken, voor velen is dit ook een stok achter de deur om ook echt wat meer te lezen. Aefke vertelt: “We praten met elkaar over wat we uit het boek halen, hoe we het vinden en we raken ook weer geïnspireerd door wat anderen uit het boek halen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!