Avery Plains verrast

Dinsdag 20 oktober 2015

Door Rob Ulrich

Diana Ulrich

Zondagmiddag 18 oktober was Avery Plains te beluisteren in Gigant muziekcafé. Toen ik kwam aanlopen hoorde ik op straat al het muzikale geweld tijdens de soundcheck. Dat zou nog wat beloven.

Avery Plains wordt wel een kroonjuweel uit de levendige muziekscene van Groningen genoemd. De band is opgericht door Jurgen Veenstra en bestond oorspronkelijk uit acht leden uit de beste Groningse bands. Inmiddels is dat aantal teruggebracht tot vier, waarbij de laatste wisseling nog maar net achter de rug is met de komst van de nieuwe bassist Kaj Tjassing.

Indierock maar dan met een verrassend eigen geluid. De muziek van Avery Plains is te omschrijven als melodieuze en dynamische gitaar georiënteerde noiserock. Je houdt ervan of niet. Getuige het aantal bezoekers in Gigant heft Avery Plains ook in Apeldoorn al een schare fans.

Het concert begon overtuigend met Leaping for throats. Snerpende gitaren, een lekker tempo en de stem van Jürgen deed me denken aan Nickelback. The Gloomy ones is de eerste single van Avery Plains die al in april uitkwam. Hiermee maakte de band het predicaat Supergroep waar. Not a living soul begon melodieus met gitaarklanken die melangoliek klonken. De gitaar leidde je door het nummer en voelde als   een wals. Heerlijk. Walking by lost way is weer zo’n stevig nummer, waarbij je oren als je geen oordopjes erin had gedaan behoorlijk op de proef gesteld werden.  Het kon ook anders. Met Tinkerbell denk je dat de band met een rustig nummer komt, maar al snel wordt duidelijk dat dat niet zo is. Uiteindelijk eindigt het nummer met muzikale chaos en ineenstorting. Dit nummer sloeg aan bij het publiek en men was duidelijk entghousiast. Dat de keyboards ook een belangrijke ondersteuning bieden bleek wel bij Unwritten law en Smells like a trombone. Heerlijke afwisseling en daarmee bleef het concert boeiend. Het concert eindigde met het boeiende Blancmange blancmange. Na de laatste klanken was het stil. En dat was het na het erg harde geluid. De muziikaliteit verdronk af en toe gewoon in de herrie, zelfs met oordopjes in.  Er was geen geluidsman van Gigant zelf achter de knoppen, maar van de band zelf. Juist in een ruimte als het muziekcafé moet je des te meer op het geluidsniveau letten. En dat was duidelijk veel te hoog.

Het publiek kon nog de net uitgebracht CD kopen die ook op vinyl en zelfs op een vintage cassettebandje uitgebracht is. Ook daarmee onderscheidt Avery Plains zich van andere bands. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze band op een echt podium beter tot z’n recht zal komen.

Avery Plains

Jurgen Veenstra – gitaar, zang, Ruud Slingerland – gitaar, keyboard, Michel Weber –  drums, Kaj Tjassing – basgitaar

Setlist

Leaping for throats, Soon, Nothing short of scandal, The gloomy ones, Not a living soul, Walking by lost way, Tinkerbell, Unwritten law, Sirens whine, In pieces you’ll be free, Smells like trombone, A taste of bliss, Blancmange blancmange

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!