Beeldend kunstenaar Greet Grottendieck slaat nieuwe wegen in

Vrijdag 7 april 2017

Door Ben Eggermont

Gedurende 18 jaar was Greet Grottendieck de bezielende kracht achter de in de wijde omtrek van Apeldoorn bekende, beeldentuin ’t Roepenes. Ze werkte daar aan haar bronzen beelden en had er eveneens een galerie. Vijf jaar geleden zette ze er een punt achter en vestigde zich weer in Apeldoorn. Na geruime tijd niets van haar gehoord te hebben, treedt ze nu weer naar buiten met een nieuwe expositie met geheel ander werk dan wat men van haar gewend was. Onder de titel ”FUN-Art” laat ze unieke objecten en bronzen zien in het Museum Vaassen Historie waar een mooie ruimte is vrijgemaakt voor haar werk.

Met “FUN-Art” transformeert ze bestaande kapotte of vreemde objecten tot nieuwe kunstwerken waarbij de titel een belangrijke rol speelt.

Tot eind november is haar werk daar te zien. De openingstijden zijn op woensdag, donderdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 16:00.

De tuin heette ’t Roepenes, heeft die naam nog een bepaalde betekenis?

,,Het was een bestaande naam toen wij erin kwamen en we hebben geprobeerd achter de betekenis te komen. De naam dateert al van voor 1500. We hebben een keer een oproep gedaan in de krant en daar kwam van alles uit zoals rupsennest, een lager gelegen gebied, of er zou een café in hebben gezeten. Zo deden allerlei verhalen de ronde en eigenlijk weten we het nog steeds niet.”

Je bent autodidact, hoe is het allemaal begonnen?

,,Met een boetseercursus in Epe. Toen de kinderen ouder werden kwam er wat mee tijd vrij en ben ik gaan kleien. Het is eigenlijk begonnen met beeldjes van wasvrouwen. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag: Kan je het ook in brons?. Ik had al wel geïnformeerd hoe dat ging. Ik zei tegen hem: Zoek maar een beeld uit dan laat ik dat in brons gieten. Hij heeft dat beeld gekocht en zo is het begonnen. Voor opdrachten maakte ik meestal eerst een kleine schets in was dan weten ze ongeveer wat ze krijgen. En als je dan de opdracht krijgt ga je die in het groot maken.’’

Heb je verder nog opleidingen gevolgd?

,,Begin tachtiger jaren heb ik de tweejarige opleiding Creatieve Handvaardigheid aan de AVU DoeKom in Apeldoorn gevolgd en daarvoor ben ik cum-laude geslaagd. Zo’n mooi rapport had ik nog nooit van mijn leven gehad.”

Hoeveel beelden heb je in de loop van de tijd gemaakt?

,,Ik heb zo ongeveer 600 verschillende beelden gemaakt, waarvan meer dan 200 in opdracht. Van het een komt de ander. De eerste was ‘de Molenaar’ bij de molen in Vaassen. Eerst in het klein, maar ze wilden een groter beeld. Goed zeg ik, ik maak het beeld als jullie de gietkosten betalen en daardoor ben ik op straat komen te staan. Gelijk daarna kwam de ‘Fietsster’ in Epe, ‘Maarten van Rossum’ in Vaassen en zo is het eigenlijk doorgegaan. En niet te vergeten het beeld van de oude koningin Wilhelmina voor de Grote Kerk in Apeldoorn. Verder staan de beelden door heel Nederland.”

Zijn er nog kunstenaars waar je je mee verwant voelt en die een voorbeeld zijn geweest voor je?

,,Eigenlijk niet. Ik ben altijd mijn eigen gang gegaan. Ik heb moeite om naar anderen te kijken. Ik ben altijd bang dat je het na gaat doen en dat wil ik niet. Ik vind dat lastig. Ik heb het een keer gedaan, maar daar heb ik dat toch problemen mee. Mijn beelden zijn figuratief, maar niet gladjes. Ze zijn levendig en er zit dynamiek in. En altijd gewoon doen waar jezelf zin in hebt. En ik heb best geluk gehad dat ik ervan heb kunnen leven. Ik heb moeite met het woord kunstenaar. Ik zeg altijd maar dat ik lekker kan kleien. Wie bepaalt nu wat kunst is? Je bent goed in je ambacht. Iedereen die zijn werk goed en met passie doet is een kunstenaar.”

Meer informatie is te vinden op haar website http://greetbeeldeninbrons.nl

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!