Bloeiend: waar de kunsten samenkwamen

Maandag 3 september 2018

Door Inge van Nimwegen

‘Bloeiend’ is de naam door Gigant, Coda en ACEC gegeven aan de viering van de start van het nieuwe culturele seizoen. Rond het Van Reekumplein, in de zomer de locatie van de Stadsoase en verscheidene andere activiteiten, was deze zaterdag 1 september tussen 12.00 en 17.00 het podium niet alleen voor muziek, maar ook voor demonstraties op het gebied van kunst, theater, dans, techniek en circus.

Kennismaken met het cursusaanbod

Lopend door de stad werden bezoekers begroet door steltenduo ‘Bloemen’, twee lieflijke, gevleugelde dames die naast flyers ook blijdschap en verwondering verspreidden. Maar het is rond het plein dat de echte activiteiten te vinden waren. Zo vielen er verschillende muziekinstrumenten uit te proberen, kon men schilderen, tekenen, schrijven en zelfs een hand wagen aan naaien in het naaiatelier. Ook straattheater, een grote cirkel vol circusattributen en enthousiaste begeleiders, en een heus robottoernooi waren te vinden. Zo was het idee dat jong en oud spelenderwijs kennis kon maken met het cursusaanbod van Coda en Gigant.

Gallowstreet

De creatieve middag bij Gigant werd uitgeblazen door het Amsterdamse Gallowstreet. „Als we niet op het podium passen, dan maar ervoor!” moeten de heren van Gallowstreet gedacht hebben. Tegen vieren zijn de meeste kinderen met hun ouders inmiddels huiswaarts getrokken. Wat er overblijft zijn de zwaaiende rokken van de dames in de late middagzon bij dit 12-koppige collectief dat een bijzondere mix maakt van hiphop, funk en reggae.

Opening Apeldoorn Fotostad

Bloeiend werd afgesloten in het ACEC-gebouw, met de officiële opening van de vierde editie van Apeldoorn Fotostad, wat nooit eerder zo groot en zo divers was als dit jaar. Apeldoorn Fotostad werd geopend door Yvon Harryvan, Adviseur Cultuur en Erfgoed, en Jasper van der Graaf, programmamanager Cultuur, als vertegenwoordiging van de Gemeente Apeldoorn. Naast de twee exposities in ACEC, locatie van deze opening, zijn er exposities te zien op verschillende tonelen. Dit jaar dan ook meer spreiding door de stad, met 40 activiteiten op 25 locaties – van Stationsplein tot Raadhuisplein – met 100 foto’s.

De tentoonstelling in ACEC toont het werk van Jan Dirk van der Burg en van studenten fotografie van Gigant. Niet enkel ‘mooie’ kiekjes die hier de wanden sieren, maar de harde, soms bittere, realiteit van het leven: van der Burg’s werk toont bordelen en parenclubs, ‘Trash or Treasure’ kijkt met een frisse blik naar kringloopbedrijf Foenix. Verschillende lagen van de maatschappij op originele wijze in beeld en woord gevat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

CODA Apeldoorn Evenementen Apeldoorn Festival Gigant Apeldoorn Kunst Muziek Tentoonstelling Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!