Help de bevolking van Oekraïne

Broeder Marcel zingt, verbindt en verbroedert

Dinsdag 14 juni 2016

Door Pedro Waldenaar

Gerard Oltmans

Het is zondagmiddag 16.00 uur, 12 juni 2016, en we bevinden ons in Artcafé SamSam te Apeldoorn. Op de weg er naartoe komen we al een aantal mensen tegen die uitgelaten zijn. Er wordt een ‘zonnig’ zondagmiddagje verwacht. Aangekomen bij het café merken we dat de stemming uitgelaten is maar tegelijkertijd ook een beetje zenuwachtig: microfoons worden opgesteld en aanwijzingen gegeven en ‘Waar zijn de songteksten?’

Op het volle terras zit het publiek in afwachting van het 1ste Broeder Marcel Festival. Fotografen en bloggers hebben zich verzameld om getuige te zijn van dit festival van de straat. Binnen in het café is het druk, er wordt door een aantal dames nog even geoefend om straks Broeder Marcel bij te staan in zijn moment; het Moment waar jaren over gepraat is, maar nu werkelijkheid is geworden.

Broeder Marcel, van geboorte Apeldoorner, zingt sinds zijn vroegste jeugd op terras en podium zijn klassiekers: Country Home, Nights in White Satin, Oh Marijke, Gute Nacht Freunde. Een bonte verzameling van internationale hits staan op zijn setlist. Met passie en emotie gebracht, samen met andere muzikanten in een jamsessie-achtige setting. Het werkt aanstekelijk, zelfs mensen uit het publiek pakken af en toe spontaan de microfoon. Alles mag hier. Muziek verbroedert, letterlijk.

Wat enorm opvalt is de eerbied voor de bezoeker: op dit festival is de klant koning en of er nu wel of niet geluisterd wordt, het is niet van belang, het gaat om de verbinding en de gezamenlijke beleving. Geen toegangsprijzen, geen verhoogde prijzen voor de drank en de soep is gratis. Het Broeder Marcel Festival wordt gekenmerkt door een grote mate van participatie. Hier geen publiek dat zwijgt en luistert. Nee, het publiek mag meedoen, mag meezingen, mag mee schreeuwen: het is Burger Participatie ten top!

De sfeer is uitbundig, het is net of het middelbare school diploma is behaald, dat de vrijheid en eigenheid eindelijk in zicht is. Het is een terrein en toneel van de vrolijke opstandigheid: losgemaakt van de werkelijkheid bevinden we ons tussen adolescentie en volwassenheid in en proberen we de volwassenheid zo ver mogelijk voor ons uit te schuiven; het voelt als een opluchting, de toekomst lonkt.
Daarom keren we meer als voldaan op een goed moment naar huis: voldoende energie opgedaan om de week weer te beginnen, zij het met een hese keel. Het was mooi, het was een mooi 1ste Broeder Marcel Festival. Met dank aan een ieder van Art Café Sam Sam, die Marcel de gelegenheid gaf om zijn moment te pakken.

En de volgende artiesten hebben aan het Broeder Marcel Festival meegewerkt: Cos Nahuway, Freek Steenman, Paul Sinnema, Ruud Van Eldik, Dineke HuisintVeld, Gina de Vos-Jansen, Jo Lande van Raalte, Loes van Mourik en anderen met als gastzanger Frits Groeneveld.

Tekst: Gracia Sullivan en Pedro Waldenaar

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?