Brugpiepertuintjes bij het station

Woensdag 23 mei 2012

Door Tessa-Norah Feenstra

Tessa-Norah Feenstra

Voor het station van Apeldoorn lag een braakliggend stuk grond. Naast een fietsenstalling en een suggestie van een parkje (met het plaatsen van een bankje), gebeurde er niet veel bijzonders meer. Tot een zeker moment. Beweging op het stukje land, achter het hek. Kinderen lopen heen en weer, druk bezig met iets…

In een bouwkeet is biologielerares Irene Straathof druk aan het werk. “Leuk he?”, zegt de docent aan het Christelijk Lyceum met een brede glimlach. Ze wijst naar de tafels waarop bakjes met zaden staan. Brugklassers kijken in de bakjes en pakken wat zaden die ze in een plasticbekertje doen. Enthousiast rennen ze weer naar buiten.

Verloren groenten
“Het zijn zaden voor kruiden, groenten en fruit. De kinderen nemen de zaden mee naar buiten en poten ze daar in de grond”, legt mevrouw Straathof uit. “De zaden zijn van verloren groenten. Groenten die kinderen van tegenwoordig echt niet meer kennen. Courgette, pastinaak en maïs. Ook zijn er zaden voor tarwe en gerst.”

Tuinplan
Op school hebben de eersteklassers van VMBO tot vwo geleerd welke groenten en kruiden bij elkaar kunnen staan. Alles gebeurt op een biologische manier, bestrijdingsmiddelen mogen niet worden gebruikt. “De kinderen moesten in de les een tuinplan schrijven. Goed nadenken dus. En nu brengen ze het in de praktijk. Zo wordt biologie nog leuker dan dat het al was”, lacht mevrouw Straathof.

“Allemaal een eigen stukje”
Buiten komt Sander aangelopen. ‘Ik haal de zaden. Mijn klasgenootje Bart zet ze dan in de tuin. We hebben allemaal een eigen stukje. Wij hebben wortels, bieslook en nog veel meer!’ Snel rent de jongen naar zijn vriendje toe.

Nog niet groot genoeg
Het project loopt van maart tot eind juli. Helaas zijn dan de plantjes dan nog niet groot genoeg om geoogst te kunnen worden. Volgend jaar kunnen de dan tweedeklassers terug om te oogsten. Het plan is om het een aantal jaren achter elkaar te doen. Op stadslandbouwcla.hyves.nl kunnen foto’s bekeken worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!