Café Nova laat in de maand maart werk zien van Jolanda van Hattum

Vrijdag 1 maart 2024

Door Ben Eggermont

In de maand maart 2024 exposeert Jolanda van Hattum in Café Nova aan de Marktstraat nummer 20 in Apeldoorn. De opening is op zondag 3 maart om 16.00 uur, inloop vanaf 15.00 uur. De Hofnar Blues zorgen voor de muzikale ondersteuning. Hofnar Blues speelt akoestische blues uit de oude doos en het recente verleden.

Op vrijdag 8 en 15 maart is Jolanda vanaf 16.00 aanwezig in Café Nova.

Jolanda van Hattum (1961) is een multidisciplinair kunstenaar/kunstdocent. Na haar studie op de Kopse Hof Nijmegen, nu HAN kunst, cultuur en welzijn, opende ze haar Atelier Ludiek in Apeldoorn. In 2018 volgde daarop haar Beeldhouw Atelier Ludiek in Klarenbeek. Sinds 1999 geeft ze in de ateliers haar wekelijkse schilder- en tekenlessen en beeldhouwlessen.

Van Hattum zelf is permanent op zoek naar ruimte en creativiteit. Haar werk kenmerkt zich door een grote diversiteit aan technieken, een krachtig kleurgebruik en dynamische composities. Ze werkt dan ook graag in thema’s. Het platte vlak en 3D werk wisselen elkaar af. Haar werk houdt het midden tussen abstracte en landschappelijke composities.

 Over haar drijfveren zegt ze: “Ik schilder en beeldhouw over het leven, over vooruitgang, loslaten en positiviteit. De interpretatie daarvan laat ik graag over aan de kijker… de toeschouwer.”

Jolanda is aangesloten bij: BOK Beroeps Organisatie Kunstenaars en NABK Pro.

Nog een paar vragen ….

Wanneer is het vuur(tje) voor de kunst gaan branden?
“Voor de kunst branden, dat duurde wel even hoor. Na de Kopse Hof Nijmegen, studie drama/beeldend therapeut, wilde ik zelf als hobby gaan teken/schilderen beeldhouwen en dergelijke. Tot en met 2008 werkte op Schuylenburg, een mooie combinatie. In 1999 heb ik mijn ateliers opgezet. Ik dacht; ik ga mijn docentenaantekening verzilveren in een eenmansbedrijf en dat was Ludiek.”

Je geeft ook les. Wat is het belangrijkste wat je op je leerlingen wil overbrengen?
“Dat de originaliteit en het plezier voorop staan, meer dan een mooi geschilderd plaatje.”

Heb je nog favoriete kunstenaars?
Picasso, Jackson Pollock en ik houd erg van de Cobra-stijl.”

Wat zijn je belangrijkste inspiratie bronnen?
“Positiviteit, natuur, ik hou het graag dichtbij. We krijgen al te veel info van ver weg.”

Hoe zou je je eigen werk karakteriseren?
“Kleurrijke Cobra-stijl, expressief intuïtief, actie-reactie.”

Welke uitdagingen zie je nog voor je?
“De plannen krijgen steeds meer vorm. In april 2025 sluit ik 25 jaar teken/schilderles af met een mooie atelier expositie. In september 2025 volgt dan de opening van mijn eigen studio Van Hattums Modern Art Studio, Art & Design. Verder ga ik door met het Beeldhouw Atelier Ludiek in Klarenbeek. Dit omdat ik zelf graag nog wat stappen wil maken in de kunstwereld.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!