Centraal Beheer Doet 2015: Live better, help more, wonder often

Woensdag 7 oktober 2015

Door Wilco Westrik

Als klein jochie was ik lid van de voetbalvereniging. Als F pupilletje van het destijds alleen nog maar voetbalclub geheten en in het Welgelegen / Auroralaan gelegen WSV. De Wormense Sport Vereniging. Na de wedstrijd mocht ik voor 50 cent iets lekkers kopen. Ik kreeg dat altijd van mijn ouders mee.

Voor mij op tafel stonden diverse soorten bakken snoep, zuurtjes, colaflesjes, mars, bounty’s, trekdrop, schuimblokken en al wat niet meer. Achter die tafel stond tante Alie. Tante Alie was samen met haar man vrijwilliger binnen de club. Een vrouw die al vroeg in mijn geheugen heel veel op het WSV terrein de vinden was. Tante Alie was samen met haar man zeg maar WSV. Tante Alie hielp mij dan ook met het opmaken van mijn 50 cent, maar ook als de pingpongballetjes stuk en of op waren, of als de bal pomp stuk was. Ome Henk haar man hielp op zijn beurt mee de kleedkamers in orde maken, de ranja in de rust schenken, het terrein onderhouden. en niet te vergeten tijdens de vele festiviteiten die de club rijk was. Sinterklaas, de scheidsrechters jeugdwedstrijden, de toernooitjes die werden georganiseerd. Samen kwamen ze veelal op hun brommertje in alle vroegte het complex oprijden, de deuren openen en verlieten dan ook veelal als laatste hetzelfde complex. Gouden mensen te noemen, mensen om trots op te zijn.

Vele bestuurders van diverse clubs waren dan ook op komen dagen op de bijeenkomst die woensdagavond 30 september jl. voor hen werd georganiseerd. De hele week stond bij Centraal Beheer overigens in het teken van vrijwilligers die klussen gingen verrichten in het Apeldoornse. De avond bestond uit drie onderdelen. Het eerste deel bestond uit een presentatie van Bas van der Goor en zijn foundation waarbij Bas vertelde over zijn behaalde successen als top volleyballer, over zijn suikerziekte en op welke wijze hij hiermee om ging en anderen middels zijn foundation steunde.   Mooi om te zien is de wijze waarop Bas zijn verhaal doet.

De avond werd vervolgd door Albert Meijer accountmanager van CB waarin hij ons als publiek meenam in de wereld van verzekeringen gerelateerd aan de verzekering die de Gemeente Apeldoorn voor alle vrijwilligers cq inwoners van Apeldoorn heeft afgesloten en waar iedere vrijwilliger een beroep op kan doen. Dus ben jij op de één of andere wijze betrokken bij een organisatie die activiteiten organiseert voor anderen of kook je dagelijks een hapje eten voor de buurvrouw en er valt per ongeluk door toedoen van de vrijwilliger een vaas kapot of anderszins dan kan men zich als Apeldoorner wenden tot Centraal Beheer voor het indienen van de schade. Nooit geweten eerlijk gezegd. U wel?

De klapper van de avond was toch wel de talk van Ruud Veltenaar (Trendsetter, filosoof en hoogleraar). Hij nam ons als publiek mee naar de wereld van de toekomst en de technologische ontwikkelingen die a.s. zijn en de impact welke dit op ons allen zal gaan hebben. Wat de impact zou zijn van de nieuwe bedrijven die met hun bestaan als zij niet meegroeien in de huidige technologische ontwikkeling geen bestaansrecht meer zouden hebben, in ieder geval niet langer dan 8 jaren zo luidde zijn visie. De operatie die niet met een patiënt op de operatietafel zal gaan plaatsvinden maar vanuit een ruimte duizenden kilometers op afstand zal gaan plaatsvinden, of de intrede van het basisinkomen, iets wat absoluut zijn intrede zal gaan krijgen en waar nu al diverse proeven in diverse gemeenten worden gedaan.

Dat DHL wel kan opdoeken omdat het teletransporteren van goederen binnen afzienbare tijd over heel de wereld zal kunnen plaatsvinden. Dus niet meer via een auto, vliegtuig, boot of anderszins de boodschap verzenden maar door middel van 1 druk op de knop een pakketje versturen naar een de andere kant van de wereld. En wat de wetgever in Nederland te wachten staat als er auto’s gaan rijden zonder chauffeur en door Uber taxi gerund zal gaan worden. Wie wil de politieman nou nog bekeuren? 

De wetgever en degenen die hiermee als werkgevers rechtstreeks mee van doen hebben zoals ook Centraal Beheer zullen hierop moeten gaan anticiperen. Daar ligt dan ook voor Centraal Beheer een beste uitdaging op de loer. De wereld van de technologie zal nog veel meer dan het nu al het geval was gaan veranderen gaf Veltenaar aan. Hij vroeg zich daarnaast ook af of zelfs Centraal Beheer in staat was en de kennis en innovatieve houding had om dit tempo bij te benen. Hij vroeg aan de directeur van Centraal Beheer wat de leeftijd was van het jongste lid van de Raad van Bestuur. Zelf schatte Veltenaar dit op boven de 40. Dat bleek dan ook te kloppen.

Verjonging, mensen met een frisse en andere blik in uw organisatie was zijn motto. Luister eens naar de veel jongere garde onder u als directie. Gaat u eens praten met een 10 tal schoolkinderen en vraag hen eens face tot face hoe zij de toekomst voor zich zien en wat zij denken dat er gaat veranderen. Laat u inspireren en uw geest verruimen was dan ook zijn devies. Niet meer top down maar “bottum up” is dan ook zijn advies aan organisaties. De vrijwilligers van nu zijn de inspirators van de toekomst. Dus luistert u naar hen, vraag hen naar advies, denk in mogelijkheden en kansen gaf Veltenaar de bestuurders van de diverse vrijwilligersorganisaties mee.

In mijn visie heeft die tante Alie en Ome Henk het bij WSV een kleine 45 jaar geleden nog niet eens zo slecht gedaan. Gouden mensen met een passie voor helpen en samen doen. Zij hebben toen al laten zien dat vrijwilliger zijn, zich inzetten voor de ander zonder daarvoor iets terug te willen en hoeven hebben niet datgene was wat hen drive was maar door er gewoon te zijn en te doen!

Wilt u e.e.a. omtrent deze vrijwilligersverzekering nog eens goed nalezen dan kan dat via deze beide linken hieronder.

www.centraalbeheer.nl/vrijwilligers en www.centraalbeheer.nl/verenigingspolis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!