Coronaproof zingen met Muziektheater Apeldoorn

Vrijdag 19 maart 2021

Door Henk Rijke

Ik zing. Dat wil zeggen, ik probeer uit alle macht toon te houden na jaren te zijn verteld dat ik daar echt niemand een plezier mee doe. De douche en de buren kunnen daarover mee praten. Maar het is zo leuk. Ik word er vrolijk van en kan mij helemaal uitleven als ik mee galm met Neil, John, the Phantom of als ik mij stiekem weer professor Higgins waan. Ik geef het toe, het vraagt wat verbeeldingskracht, maar hé, ik doe er niemand kwaad mee.

Stoute schoenen

Sinds vorig jaar is het dubbel leuk. Muziektheater Apeldoorn zocht (en zoekt) leden om mee te spelen, te dansen en te zingen. De Musical Fiddler on the Roof, ook wel Anatevka genoemd, staat op het programma. Hoe leuk is dat. En warempel, voorzingen ging goed. “Iedereen kan leren zingen”, hoorde ik onze ervaren repetitor Michiel Hinnen tot mijn opluchting zeggen. En ik mocht meteen meedansen. Ik kwam die avond moe, maar zeer voldaan thuis.

En toen stak vanaf september corona weer de kop op. En mocht er eerst nog in hele kleine groepjes, op een stoel en op afstand geoefend worden, nu zitten we al maanden thuis. En studeer dan maar eens een musical in.

Jamulus

Maar dan is er ‘Jamulus’. Samen zingen via de computer. Zonder vertraging. Dat wil ik meemaken. En warempel, sinds enkele weken zijn we op stoom en kunnen we ons weer met een man of twintig, en veel meer is mogelijk, achter onze eigen PC, onder het nooit aflatende enthousiasme van Michiel uitleven op de ‘Traditie’ van Fiddler on the Roof. Wel even een vaste internetverbinding nodig, maar het werkt echt. En aangezien heel Nederland ondertussen kan ‘zoomen’ zien we elkaar ook, in ons geval via WEBEX. Jong, oud, digibeet of opgegroeid met een mobiele telefoon in je hand, met hulp van voorzitter Joke Dehnen “als het niet lukt gewoon even bellen”, blijft de vereniging toch op toon.

Première Fiddler on the Roof uitgesteld

Niet alles kan in deze coronatijd. Muziektheater Apeldoorn heeft moeten besluiten de première van Anatevka te verplaatsen naar volgend jaar. De productie stond gepland voor september 2021, maar dat is door de nog steeds geldende COVID-19 maatregelen dit jaar niet haalbaar. Regisseur Erik van der Zee: “Het decor staat klaar voor gebruik, de rekwisieten zijn aanwezig en de kleding hangt al klaar in de rekken. Maar nu moeten we door. Fysiek samen spelen, acteren, dansen en zingen is nu voor de leden, waaronder kinderen, jeugd en volwassenen, nog niet mogelijk. En dan is september tekort dag om kwaliteit te kunnen leveren.” In overleg met Theater Orpheus is daarom besloten de gehele productie te verplaatsen naar zaterdag 24 en zondag 25 september 2022. Die data kunnen nu in de agenda’s worden gereserveerd.

Doorzingen

Maar gezongen wordt er. Volop. En ondanks dat Michiel zo af en toe iemand bij de bassen… even de lucht in moet praten, “hoger, ja dat is hem”, klinkt het op donderdagavond digitaal vierstemmig en gezellig. En naast de nummers uit Anatevka komen ook andere musicals aan de beurt. Joke: “We hebben een mooi concertprogramma op het repertoire met nummers van ABBA, Titanic en ‘De Jantjes’, daarmee kunnen we optreden zodra het weer mogelijk is. En daar voegen we nu de nummers van Anatevka alvast aan toe.”

Jeugd

Aangezien de kinderen en de jeugd tot 27 jaar wel buiten mogen repeteren heeft Muziektheater Apeldoorn voor kinderen vanaf 6 jaar en de jeugd alweer een programma opgestart. Iedereen die buiten bezig wil zijn met dans en spel is van harte welkom om een keertje te komen kijken. En dat zuiver leren zingen.. samen krijgen we niet alleen corona onder controle.

Voor meer informatie, om je aan te melden of als je MTA op een andere manier wilt steunen kijk je op www.muziektheaterapeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!